Gribi atbrīvoties no uzmācīgas melodijas – risini anagrammu vai sudoku

foto: newsbeast.gr
foto: newsbeast.gr

Rietumvašingtonas universitātes zinātnieki atraduši veidu, kā tikt vaļā no uzmācīgām melodijām, raksta "The Daily Telegraph". Izrādās, tas ir diezgan vienkārši – lai no galvas izmestu melodiju, vienkārši ir jāatrisina dažas anagrammas vai jāpalasa interesanta grāmata.

Pētījuma ietvaros zinātnieki dažiem cilvēkiem lika risināt dažādus izdevumus, fonā skanot populārām "The Beatles", "Lady Gaga" un Beijonse dziesmām. Atklājās, ka, piemēram, uz papīra uzzīmētu labirintu risināšana nepalīdz atbrīvoties no melodijām, taču sudoku risināšanai ir zināms efekts. Tiesa, tas zūd, ja sudoku ir pārāk sarežģīts. Labākie rezultāti tika sasniegti, risinot anagrammas un lasot grāmatas.

Pēc pētījuma autora, mūzikas psihologa Airas Haimana domām, noslēpums slēpjas tajā, ka netriviāli uzdevumi padara smadzenes mazāk uzņēmīgas pret lipīgām melodijām, taču uzdevumi nedrīkst būt pārāk sarežģīti. Ja mēs kaut ko darām automātiski, piemēram, ejam pa ielu vai sēžam pie mašīnas stūres, mēs neizmantojam smadzeņu kognitīvās spējas, tādēļ iekšējais atskaņotājs var ieslēgties jebkurā brīdī," skaidro Haimans.

"Tas pats notiek brīžos, kad mēs cītīgi koncentrējamies – smadzenes netiek galā ar šo uzdevumu, tādēļ melodija atgriežas. Ir jāatrod zelta vidusceļš, proti, tāda nodarbe, kas ir pietiekami sarežģīta, taču nav apnicīga. Katram cilvēkam tas var būt kaut kas cits," piebilda zinātnieks.

Haimans arī paskaidroja, kādēļ cilvēks visbiežāk atceras dziesmas piedziedājumu. Pēc viņa teiktā, pirmkārt, piedziedājums atkārtojas vairākas reizes, otrkārt, cilvēki visbiežāk nezina dziesmu otros un trešos pantus, proti, atceras dziesmu kā kaut ko nepabeigtu, savukārt smadzenēm ir tendence atgriezties pie nepabeigtām domām.

Zinātnieks uzskata, ka viņa pētījuma rezultāti var būt noderīgi cīņā ar dažādām uzmācīgām domām, tostarp ar apmātību vai slimīgu uztraukumu.


Написать комментарий