Kultūras ministre kaismīgi stāsta, ka svinēs Dziesmu svētku simtgadi, bet… pasākums jau sen noticis

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende kārtējo reizi pārsteigusi sabiedrību, runājot par Dziesmu svētku repertuāru.

Viņa kaismīgi stāstījusi, ka pēc pieciem gadiem Latvijā svinēs latviešu Dziesmu svētku simtgadi, kaut gan tā jau tika nosvinēta pirms 40 gadiem – 1973. gadā.

Joprojām nerimst kaislības ap gaidāmo Dziesmu un deju svētku repertuāru. Kā pagājušā gada vasarā iesākās runas par Raimonda Paula un Jāna Petera hrestomātiskās dziesmas „Manai dzimtenei” izņemšanu no svētku repertuāra, tā diskusijas vēl joprojām nav rimušas. Kaut gan tagad ir skaidrs, ka dziesma svētkos oficiāli neskanēs. 

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende („Visu Latvija!”/TB – LNNK) intervijā TV3 Ziņām teica, ka veidojot nākamo Dziesmu svētku repertuāru, kas būšot veltīts šo svētku simtgadei (!), šādas ažiotāžas par kādu dziesmas iekļaušanu vai izņemšanu no repertuāra vairs nebūšot. Pēc šī gada Dziesmu svētkiem kultūras darbinieki rīkošot diskusiju un izvērtēšot, kādam jābūt nākamo Dziesmu svētku repertuāram, lai tas visus apmierinātu. 

Jaunzeme-Grende vairākkārt uzsvēra, ka 2018. gadā ieplānotie Dziesmu svētki būs veltīti Dziesmu svētku simtgadei, kuros izdziedās visas tās dziesmas, kuras latviešu Dziesmu svētkos ir dziedātas visus iepriekšējos simts gadus. Te gan jāpiebilst, ka 2018. gada Dziesmu svētki būs veltīti Latvijas valsts 100. dzimšanas dienai, bet Dziesmu svētku simtgade jau tika nosvinēta tālajā 1973. gadā. 

Vienlaikus Dziesmu svētku koncerta mākslinieciskais vadītājs, diriģents Ivars Cinkuss TV3 Ziņām skaidroja, ka „Manai dzimtenei” 20 gadus pēc valsts neatkarības atjaunošanas Dziesmu svētku oficiālajā repertuārā vairs nav vietas – svētkos, kuros ielīgojam gaismu, mīlestību un visas gaišās domas, ir jābeidz draudēt ar piekto gadu un asins lietu. Tomēr „Manai dzimtenei”, kas savulaik tika sarakstīta, atzīmējot latviešu Dziesmu svētku simtgadi, būšot vieta uzreiz pēc oficiālās koncerta daļas, kad sāksies tautas sadziedāšanās – tajā „Manai dzimtenei” būs viena no pirmajām dziesmām, teic svētku organizatori. Savukārt paši dziesmas autori – Raimonds Pauls un Jānis Peters – TV3 teic, ka viņus ažiotāža ap „Manai dzimtenei” neuztrauc.

Jāteic, ka pēdējā laikā Jaunzemes-Grendes publiskie izteikumi jau vairākkārt ir raisījuši neizpratni sabiedrībā. Februārī ministre LTV raidījumā „Panorāma” sacīja, ka Berlīnes kinofestivāls esot „kaut kas liels”, bet kultūras cilvēki viņai neesot paskaidrojuši, kāpēc šis „kaut kas liels” ir grandiozs un ievērojams notikums kultūras dzīvē. Pirms tam viņa atteicās uzklausīt kritiku par savu komandējumu uz Austrāliju, citējot ievērojamās franču modes dizaineres Koko Šaneles vārdus: „Domājiet par mani, ko gribat, es par jums nedomāju vispār”. Savukārt, apmeklējot Antona Čehova vārdā nosaukto Maskavas Dailes teātra muzeju, ministre it kā esot interesējusies, pie kā slavenais krievu režisors Konstantīns Staņislavskis esot iemācījusies savā vārdā nosaukto aktiermeistarības metodi, ko pats savulaik ir izstrādājis. Vēl vienu neveiksmi viņa nesen piedzīvoja Latvijas Radio tiešajā ēterā, kurā kultūras ministre nespēja nosaukt, kas pašlaik ir Eiropas kultūras galvaspilsēta.


Написать комментарий