«Pavasaris Kijevā": veikalos aptrūkusies maize un restorāni baro bez maksas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kuru piemeklējis martam neraksturīgs sniegputenis, veikalos aptrūkusies maizes, dramatiski augušas taksometru cenas un valda haoss, taču cilvēki steidz viens otram palīgā, bez maksas dalot ēdienu, pirmdien vēsta Ukrainas portāls "Delfi.ua".

Portāls vēsta, ka veikalos izpirkta maize, kā arī piena produkti. Par iemeslu pēkšņajam deficītam ir tas, ka sniega vētras dēļ piegādātāji praktiski nav spējīgi veikalu apgādāt ar jaunu preci. Visa pilsēta ir iesprostota sniegos un veikalu pārstāvji pagaidām neņemas spriest, kad pārtikas piegādes varētu atsākties. "Jūs taču redzat, kas notiek pilsētā. Mašīnas nebrauc un mēs nezinām, kad veikalos atkal būs maize," portālam paziņojis kāda veikala pārstāvis.

Portāls novērojis, ka pie plauktiem ar lavašu veikalos izveidojušās rindas. "Tās ir šausmas, atnācu uz veikalu pēc maizes, bet tās nav. Tagad būs jāstāv milzu rindā pēc lavaša," portālam "Delfi" sacījusi kāda kijeviete Irīna.

Toties tā dēvētajos "guļamrajonos" aktivizējušies privātie tirgotāji, kuri par piedāvā lauku pienu un pašceptas bulciņas. Kāds tirgotājs pastāstījis, ka pienu cilvēki izķer momentā.

Neskatoties uz to, ka Ukrainas galvaspilsētā satiksme ir praktiski paralizēta, divas un pat vairāk reizes augusi taksometru cena. Piemēram, lai no centrālās dzelzceļa stacijas ar taksi nokļūtu līdz pilsētas centram, tagad nāksies maksāt vismaz 250 Ukrainas grivnu (apmēram 18 lati). Taču, lai no stacijas nokļūtu uz lidostu, ir jārēķinās, ka par taksi būs jāmaksā no 550 (apmēram 37 lati) līdz pat 1000 grivnām (apmēram 67 lati).

"Jūs taču redzat, ka ielas neviens netīra un mašīnas spiestas lauzties cauri sniega krāvumiem. Tiek patērēts daudz vairāk degvielas," portālam cenu kāpumu skaidrojis kāds taksists Vladimirs. Tomēr, neskatoties uz dramatisko cenu kāpumu, cilvēki, kuriem jānokļūst lidostā, taksometru pakalpojumus izmanto.

Taču arī pati satiksme nav ātra un, lai kaut kur paspētu laikā, ir jāstāv pat pāris kilometrus garā sastrēgumā. Satiksmes haosa dēļ reģistrētas arī vairākas avārijas.

Nelaimē Kijevas iedzīvotāji steidz viens otram palīgā, piemēram, piedāvājot bezmaksas ēdienu un siltus dzērienus. Kijevas uzņēmumi organizējuši vairākus palīdzības punktus, piemēram, degvielas uzpildes stacijās izvietoti medicīniskās palīdzības punkti, tiek dalīts slikts ēdiens un piedāvāts bezmaksas benzīns.

Kijevas restorāni internetā publiskojuši sarakstus ar vietām, kur var bez maksas paēst, iedzert siltus dzērienus un pat alkoholu, lai sasildītos. Savukārt bezceļu automobiļu īpašnieki internetā publiskojuši savus telefona numurus, solot steigties palīgā tiem, kuri ir ieputināti un netiek no sniega cietuma laukā.

Kopš svētdienas darbojas interneta vietne "Help Kyiv" (Palīdzi Kijevai), kurā iedzīvotāji var uzzināt par dažādām palīdzības iespējām un situāciju pilsētā.


Написать комментарий