Spēlfilma «Miglā" sāks demonstrēt Latvijā

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Sākot no 3.aprīļa Latvijas kinoteātros būs redzama pērn Kannu kinofestivālā atzinību guvusī spēlfilma "Miglā" (režisors Sergejs Lozņica), kuru no Latvijas puses producējusi Filmu studija Rija.

Filma "Miglā" pilnībā uzņemta Daugavpils apkārtnē divos filmēšanas posmos kopā 27 dienu laikā, starptautiskajā komandā iesaistot piecu valstu - Latvijas, Krievijas, Vācijas, Polijas, Baltkrievijas un Nīderlandes - kino profesionāļus. Filmas režisors Sergejs Lozņicas atpazīstamību starptautiskajā kino vidē guvis jau ar iepriekšējiem saviem darbiem. Režisora pirmā spēlfilma "Mana laime" 2010. gadā pretendēja uz Zelta palmas zaru Kannu kinofestivālā. “Miglā" filmējušies profesionāli aktieri no Krievijas un Vācijas. Galveno varoni Suščeņu atveido jaunais baltkrievu aktieris Vladimirs Svirskis, kuram tā ir pirmā kino loma. Suščeņas dēlu atveido puika no Kombuļiem - Ņikita Peremotovs.

No Latvijas puses filmas uzņemšanā piedalījās filmas mākslinieks Juris Žukovskis, režisora asistente Madara Dišlere, militārais konsultants Ziedonis Ločmelis, kā arī daudzi citi Latvijas kino cilvēki. Pavisam filmas uzņemšanā bija iesaistīti 292 Latvijas iedzīvotāji un 183 uzņēmumi.

Filmu latviski ierunājuši pazīstami latviešu aktieri. Galvenās lomas ierunājuši Egils Melbārdis (Suščeņja), Andris Keišs (Burovs) un Edgars Lipors (Voitiks).

Filmas darbība norisinās Otrā Pasaules kara laikā PSRS pierobežā, kur notiek partizāņu cīņas pret vācu okupācijas varu. Notikumos tiek iejaukts arī Sušķeņa, filmas galvenais varonis, kurš tiek apvainots vilciena spridzināšanā. Patiesībā viņam ar to nav nekāda sakara, taču partizāni uzskata, ka Sušķeņa ir nodevējs un alkst viņam atriebties.

Filmas notikumi risinās kara laikā, taču priekšplānā ir mūžam aktuāli morālas dabas jautājumi. 

Filma pērn bija iekļauta Kannu kino festivāla oficiālajā programmā un saņēma Starptautiskās kino kritiķu apvienības FIPRESCI balvu. Līdz šim filma saņēmusi pavisam septiņas balvas starptautiskos festivālos Francijā, Vācijā, Krievijā, Armēnijā, Polijā un Baltkrievijā.


Написать комментарий