Premjers: svarīgi nepieļaut, ka ar nodokļu maksātāju naudu tiek risinātas multimiljonāru problēmas

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Liepājas metalurga (LM) problēmu risināšanā, pirmkārt, ir svarīga pašu akcionāru rīcība, jo nevar sēdēt un gaidīt, kad valsts visu izdarīs viņu vietā, norāda premjers Valdis Dombrovskis, uzsverot, ka svarīgi nepieļaut situāciju Parex 2 - kad ar nodokļu maksātāju naudu tiek risinātas multimiljonāru problēmas.

Patlaban LM akcionāri nav gatavi ar saviem līdzekļiem piedalīties uzņēmuma glābšanā un arī konkrēta biznesa plāna LM akcionāriem neesot. «Plānam ir jābūt akcionāriem, kuri, pateicoties LM, ir kļuvuši par multimiljonāriem,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Dombrovskis.

Premjers norāda, ka uzņēmumā ir divas problēmas - īstermiņa likviditātes problēmas, kas jārisina steidzīgi, kā arī ilgtermiņa problēmas, kas cita starpā saistītas arī ar uzņēmuma pārāk augstajām pašizmaksām. Premjers atzina, ka savu lomu šajās problēmās spēlē arī nepilnības elektroenerģijas tirgū, taču neattiecas tikai uz LM, bet gan visiem uzņēmumiem. Valdības vadītājs sagaida, ka ar šī jautājuma risinājumu klajā nāks Ekonomikas ministrija.

Laikraksts Dienas Bizness šodien vēsta, ka Liepājas metalurga vadības piedāvātais uzņēmuma glābšanas plāns, kas paredzēja dzēst uzņēmuma saistības ar Latvenergo un ļaut tam nemaksāt obligātā iepirkuma komponenti, pēc finanšu ministra Andra Vilka domām, «nav vērtējams nopietni».Dombrovskis arī apstiprināja, ka LM veiktajā revīzijā secināts, ka valsts galvotais kredīts izmantots vajadzīgiem mērķiem, kā arī neesot konstatēti prettiesiski pārkāpumi.

Kopējās vēl neatmaksātās Liepājas metalurga kredītsaistības, par kurām valsts ir izsniegusi galvojumu, patlaban ir vairāk nekā 51, 7 milj. Ls.


Написать комментарий