Naktī uz svētdienu vajadzēs pārvest laika radītāju uz vienu stundu uz priekšu 1

foto: ivona.bigmir.net
foto: ivona.bigmir.net

Svētdien, 31.martā, kad katoļi, luterāņi un protestanti svinēs Lieldienas, Daugavpils iedzīvotāji, kā arī 70 pasaules valstu iedzīvotāji pamodīsies par vienu stundu agrāk.

Naktī uz svētdienu vajadzēs pārvest laika rādītāju uz vienu stundu uz priekšu. Saskaņā ar MK noteikumiem, to jādara plkst. 3.00.

Atgādinām, ka Latvija veic pāreju uz ziemas un vasaras laiku kopš 1981.gada, un kopš 1997.gada uz vasaras laiku pāriet marta pēdējā svētdienā plkst. 3.00 un uz ziemas laiku pāriet pēdējā oktobra svētdienā plkst. 4.00.

Pirmo reizi ekonomijas nolūkos laika rādītāju pārveda Lielbritānija 20.gs. sākumā. Tādā veidā ieekonomēt resursus nolēma Bendžamins Franklins. Viņa portrets ir attēlots uz 100 dolāru banknotes.

Zinātnieki joprojām nevar rast vienotu atbildi uz šo jautājumu, vai ir nepieciešams pārvest laika rādītāju. Zinātniskie pētījumi liecina, ka pāreja uz vasaras laiku samazina CSN skaitu un samazinās noziedzības līmenis, jo cilvēkiem, kad trūkst dienas gaismas, tad tie  iegrimst depresijā, bet no saules cilvēks saņem D vitamīnu.

Toties, laika pāriešana nelabvēlīgi ietekmē cilvēka bioloģisko ritmu, bet cilvēki, kuriem ir sirds nepietiekamības slimības sāk justies daudz sliktāk. Lai adoptēties pēc laika pārvešanas nepieciešams noteikts laika periods.


Написать комментарий

Kurā skolā žurnālists ir mācījies gramatiku?