Zaudējot 100 miljonu latu līdzfinansējumu, Pasažieru vilciens cer uz 10 miljoniem no Kohēzijas fonda

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Mediācijas procesā nepanākot mierizlīgumu, VAS Pasažieru vilciens (PV) būtībā ir zaudējis paredzēto Kohēzijas fonda līdzfinansējumu 100 milj. Ls apmērā, taču nu pēc Satiksmes ministrijas ierosinājuma cer piesaistīt vismaz 10 milj. Ls dīzeļvilcienu modernizēšanai.

Savukārt 15 milj. Ls plānots piešķirt peronu un citas infrastruktūras sakārtošanai stacijās, kurās ir liela pasažieru plūsma, norāda PV sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Priedniece, piebilsot, ka šo projektu realizēs VAS Latvijas dzelzceļš. Jautājums par mediācijas procesa virzību iekļauts šodienas valdības sēdes slēgtajā daļā.

PV arī izstrādās finanšu piesaistes plānu un meklēs citus risinājumus jaunu vilcienu iegādei. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss uzdevis PV nekavējoties sagatavot priekšlikumus par jaunu vilcienu iegādes iespējām un veidiem, lai nodrošinātu ritošā sastāva nomaiņu un ērtus pārvietošanās apstākļus pasažieriem.

Db.lv jau vēstīja, ka PV un Spānijas kompānijas Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) mediācijas sarunas par jaunu vilcienu iepirkumu noslēgušās bez rezultāta, un CAF vērsies tiesā ar līguma izpildes prasības pieteikumu pret PV. Pagājušajā nedēļā, kas bija pēdējā nedēļa meditācijas procesā, kam bija jānoslēdzas 29. martā, PV esot pārstājis komunicēt ar CAF pārstāvjiem, kā arī nav pagarinājis mediācijas sarunas, DB norādīja CAF pārstāvis, advokāts Ivo Klotiņš. Tādēļ CAF pārstāvji secinājuši, ka mediācijas process ir noslēdzies. I. Klotiņš gan piebilda, ka spāņu CAF joprojām paliek atvērts sarunām un izlīguma iespējām.

Savukārt J. Priedniece norāda, ka PV mediācijas procesu turpinājis līdz pat 29. martam. Zviedrijas advokātu biroja Baker&McKenzie pārstāvis, advokāts Jonass Benediktsons, kurš mediācijas procesā Stokholmā pārstāvēja PV uzsver, ka mediācijas laikā darbs bija ļoti intensīvs un apspriežamie jautājumi bija ļoti komplicēti. «Es uzskatu, ka abas puses bija apņēmības pilnas panākt abpusēji pieņemamu risinājumu un četru mēnešu ilgajā procesā pielika visas pūles, lai šo mērķi sasniegtu. Manā pieredzē vēl nebija bijušas tik intensīvas mediācijas sarunas četru mēnešu garumā, kas vien jau norāda uz abu pušu pūlēm panākt gala rezultātu. Tomēr beigās, neskatoties uz abu pušu centieniem, par būtisku jautājumu daļu vienošanos panākt neizdevās,» procesa gaitu komentē jurists.

PV uzsver, ka sarunu gaitā tika panākts maksimāli iespējamais rezultāts, taču atsevišķos līguma punktos puses vienoties nespēja. PV neatbalstīja tāda līguma parakstīšanu, kas pilnībā neatbilst iepirkuma nolikumam, jo tas apdraudētu ES finansējuma apgūšanu un varētu radīt šķēršļus līguma izpildes laikā.


Написать комментарий