Ziemeļkoreja atsāks apturēta kodolreaktora darbību

foto: finam.info
foto: finam.info

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka atsāks visas darbības savā galvenajā kodolobjektā Njonbjonā, tai skaitā startēs 2007. gadā iekonservētu reaktoru.

Paziņojumā skaidrots, ka šis solis "kvalitatīvi un kvantitatīvi" stiprinās Ziemeļkorejas kodolspēkus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par reaktora darbības atsākšanu, atsaucoties uz Vispārējo Atomenerģijas departamentu, paziņoja Phenjanas ziņu aģentūra KCNA. Departaments ir nolēmis pielāgot un mainīt esošo kodolobjektu darbību, tai skaitā "pielāgot un restartēt visas Njonbjonas kodoliekārtas", skaidrots paziņojumā.

Njonbjonas reaktors tika slēgts 2007. gada jūlijā kā daļa no atbruņošanās vienošanās, kas paredzēja pārtikas palīdzību izolētajai valstij. Reaktorā ieguva plutoniju Ziemeļkorejas kodolieroču programmai.

Vēlāk tika nojaukts reaktora dzesēšanas tornis, bet tad atbruņošanās vienošanās apstājās. Daļēji tas notika tāpēc, ka ASV un citi sarunu ar Ziemeļkoreju partneri neticēja, ka Phenjana ir atklājusi visus savus kodolobjektus.

Šis ir jaunākais no Phenjanas asajiem paziņojumiem, kas sākušies kopš Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī, kam sekoja ANO Drošības padomes sankciju pastiprināšana pret kareivīgo režīmu. Izolēto valsti vēl vairāk saniknoja ikgadējās ASV un Dienvidkorejas militārās mācības, kas sākās martā.

Pēdējās nedēļās komunistiskā valsts ir izteikusi virkni brīdinājumu saviem lielākajiem ienaidniekiem - Dienvidkorejai un ASV, draudot ar raķešu un kodoluzbrukumiem ienaidnieka militārajiem objektiem. ASV uz to atbildēja arkodolspējīgu lidaparātu lidojumiem pār Korejas pussalu un karakuģu kustību tuvējos ūdeņos.

Sestdien Dienvidkoreja paziņoja, ka ir "karastāvoklī ar Dienvidkoreju".


Написать комментарий