Dricānu vidusskolā pavasari sagaida ar jauniem putnu būrīšiem no otrreizējiem pārstrādes materiāliem

foto: rezeknesnovads.lv
foto: rezeknesnovads.lv

Lai gan pavasaris šogad ir ļoti vēls, sniega vēl daudz un daba tikai pamazītēm mostas, gājputni jau atgriežas.

Cilvēki redzējuši cielavas, gan ķīvītes, gan arī strazdus. Arī pirmie stārķi jau pārlidojuši pār pagalmiem, meklējot savu mājvietu. Dricānu vidusskolas skolēni un viņu vecāki ir gatavi sagaidīt putnus un zina, ka „dziedātājiem” ir jāpalīdz ar mājvietām – būrīšiem. Skolēni gan skolā, gan mājās jau tradicionāli gatavo putnu būrīšus, ziņo Rēzeknes novada portāls.

Savukārt Dricānu ekoskola šogad piedāvāja un sarīkoja konkursu „Sagaidīsim putnus”. Konkursa ietvaros skolēni gatavoja arī stilizētus minibūrīšus vai barotavas no otrreizējiem pārstrādes materiāliem. No 2.aprīļa līdz 5.aprīlim Dricānu vidusskola aicina apskatīt 29 dekoratīvus putnu minibūrīšus.

Jāatzīmē, ka putnus, kas ierodas jau februārī, ornitologi jeb putnu pētnieki jokojot sauc par pirmajiem dīvaiņiem. Pirmie ierodas putni, kas barojas ar sēklām, piemēram, mājas strazdi, lauku cīruļi, lauku un meža baloži. Tiem barībai nav nepieciešami kukaiņi, kuri sāk lidināties siltākā laikā. Šie putni atlido martā. Tiklīdz upēs, ezeros un dīķos pazudīs ledus, tā putni ir klāt. Ja aprīļa vidū uzsnigs sniegs, tad putni var masveidā griezties atpakaļ – lidot pretējā virzienā uz dienvidiem. Putniem visbīstamākā nav ziemas temperatūra, bet gan sniegs un ledus, jo tādos apstākļos nevar atrast pietiekami barības.



Написать комментарий