Atomekspo-Belorus” V Starptautiskajā izstādē un konferencē

No 2. līdz 4.aprīlim Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā norisinās V Starptautiskā izstāde, kas ir veltīta atomenerģētikai, un konference “Atomenerģētikas attīstības perspektīvas Baltkrievijas Republikā”.

Šajās dienās Minskā ir pulcējušies zinātnieki, uzņēmēji, Baltkrievijas Republikas, Krievijas un Ukrainas ministriju un iestāžu pārstāvji. Izstādes un konferences rīkošanais pamatmērķis ir AES projektēšanas, būvniecības, ekspluatācijas un drošības jauno tehnoloģiju prezentēšana; atomenerģētikas jomā nepieciešamo darbu veikšanas veicināšana Baltkrievijas Republikā; šīs nozares specialistu sagatavošanas sistēmas izveide.

Baltkrievijas Republikas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks uzskata, ka “jāskatās plašāk, nav jādomā tikai par AES būvniecību – jādomā par jaunās nozares izveidi”. Šobrīd nemaz nav tik vienkārši iekļauties kodolenerģētikas tirgū, šajā nozarē tiek izvirzītas augstas drošības prasības. Tomēr šobrīd vairāk nekā 80 baltkrievu uzņēmumi esot gatavi piedāvāt savu produkciju, pakalpojumus un zināšanas minētā projekta īstenošanā.

Konferences gaitā tika atzīmēts, ka AES būvniecība kļūtu par Baltkrievijas Republikas iespēju iegūt enerģētisko brīvību un atklāt jaunas ekonomiskās iespējas. Projekts tiks īstenots ar krievu partneru atbalstu: 2011.gada novembrī Maskavā tika parakstīta kredītvienošanās par AES būvniecību Baltkrievijas Republikā. AES būvniecība Baltkrievijā ir liels Krievijas investīciju projekts – 10 miljardi ASV dolāru. Pirmā Baltkrievijas AES tiks uzcelta Grodņas apgabalā saskaņā ar projektu AES-2006, kuru izstrādāja Sanktpēterburgas “Atomenergoprojekts”. Projekta ietvaros plāno uzcelt staciju no diviem energoblokiem, kuru kopplatība sasniegs 2400 MV.

Konferences dalībnieki paziņoja, ka projekts AES-2006 pilnībā atbilst visām Krievijas un starptautiskajām drošības prasībām. Projekta svarīgākie nosacījumi tika daļēji realizēti Ķīnā, kad tika būvēta Taņvaņas AES, kura šobrīd ir viena no drošākajām stacijām pasaulē. Projekts ir veiksmīgi izturējis krievu un ķīniešu uzraudzības iestāžu pārbaudes un saņēmis SAEA apstiprinājumu.

Ikgadējs iedzīvotāju viedokļa monitorings liecina, ka kopš 2005.gada vērojama pozitīva tendence – iedzīvotāji nav negatīvi noskaņoti, attiecas pret AES būvniecību daudz pozitīvāk. Konferences dalībnieki atzīmēja, ka tas esot saistīts ar informācijas atklātību, informācijas centru izveidi.  AES būvniecība Baltkrievijas Republikai nozīmētu ne tikai ar dabasgāzes iegādi saistīto taupību, bet arī jaunu darba vietu izveidi, infrastruktūras attīstību un ekonomiskās izaugzmes perspektīvas.


Написать комментарий