Gripas izplatība joprojām visaugstākā Jelgavā un Liepājā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Visaugstākā saslimstība ar gripu jau vairākas nedēļas pēc kārtas reģistrēta Jelgavā un Liepājā, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pagājušajā nedēļā gripa apstiprināta 232 cilvēkiem, kas ir par 22,5% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Tomēr, neskatoties uz gripas aktivitātes samazināšanos, Latvijā joprojām turpinās plaša gripas izplatība.

Klīniskie gripas gadījumi iepriekšējā nedēļā tika reģistrēti visās desmit monitoringā iesaistītajās pilsētās - Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Jūrmalā, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā, Ventspilī, Jelgavā un Liepājā. Visās pilsētās, izņemot Ventspili un Valmieru, saslimstība pārsniegusi epidēmijas slieksni. Gripas gadījumu skaits salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu palielinājies Jēkabpilī, Jūrmalā un arī Rīgā, bet pārējās monitoringa teritorijās tas samazinājies vai palicis nemainīgs.

Kopumā iepriekšējā nedēļā novēroti 229 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt vēl pirms nedēļas tika reģistrēti 296 saslimšanas gadījumi ar gripu uz 100 000 iedzīvotāju.

Saslimstība ar gripu samazinājusies visās vecuma grupās. Augstākā tā joprojām bijusi starp bērniem piecu līdz 14 gadu vecumā, tomēr šajā vecuma grupā novērots arī visstraujākais saslimstības samazinājums - par 42,7%. Savukārt viszemākā saslimstība visas sezonas laikā tiek reģistrēta vecuma grupā virs 65 gadiem.

Kopš gripas epidēmijas sākuma līdz 2.aprīlim pavisam saņemti 49 paziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar laboratoriski apstiprinātu gripu vai ar aizdomām par gripas infekciju. Lielākā daļa pacientu bijuši vecumā virs 50 gadiem - 35 no 49 mirušajiem. Visiem pacientiem bijis vismaz viens no riska faktoriem - galvenokārt hroniskas slimības.

Arī Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona lielākajā daļā gripas aktivitāte turpināja samazināties, atsevišķās valstīs sasniedzot līmeni, kāds bija pirms sezonas.

Atgādinām, ka šogad gripas epidēmija bijusi īpaši smaga: vienlaicīgi cirkulēja četri gripas vīrusu apakštipi.


Написать комментарий