Kopš gada sākuma sarukušas pārtikas cenas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada pirmajā ceturksnī daudziem pārtikas produktiem Rīgas veikalos samazinājušās cenas. Tās pieaugušas tikai dažiem produktiem, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esošā informācija.

"Ir noticis sen nebijis gadījums, kad ceturkšņa laikā cenas lielākajai daļai pārtikas produktu ir bijušās stabilas vai samazinājušās," uzsver LTVC vadītāja Inguna Gulbe.


Viņa uzsver, ka cenu kāpums veikalos galvenokārt ir bijis saistībā ar pasaules tirgus tendencēm un ziemas krājumu samazināšanos kā tas ir, piemēram, dzērvenēm.

Cenu samazinājums ir saistīts ar notikumiem pasaules pārtikas tirgos. Arī turpmākajos mēnešos, ja negadās kādas lielas dabas katastrofas, tad nav gaidāms cenu kāpums lielākajai daļai produktu, bet varētu pat sekot cenu samazinājums.

Gulbe atzīmē, ka pasaulē ir samazinājušās graudu cenas, kas ir pamats daudzu citu pārtikas produktu ražošanā. Tāpat arī pasaules cukura cenām tiek prognozēts samazinājums.

Neliels cenu pieaugums varētu būt kafijai, piena produktiem un dažiem sulu koncentrātiem, prognozē Gulbe.

LTVC dati liecina, ka kopš pagājušā gada decembra visbūtiskāk cena ir pieaugusi lielogu dzērvenēm spainītī par 20%, 10% saldajam krējumam - par 4,6% un skābajam krējumam.

Savukārt visbūtiskākais cenu samazinājums šai laika periodā ir bijis "Kellogg's Orginal Corn Flakes" pārslām un ziedkāpostiem par 17%, sviestam ar tauku saturu līdz 73% - par 8%, rudzu maizei par 7%, sarkanajai paprikai - 6%, minerālūdenim "Evian" un rīsiem par 5%, kā arī sieram "Brie Prezident" - par 5%.


Написать комментарий