J.Jakubovska: Mums jāapvienojas un jāmeklē problēmu risinājumi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv dod iespēju izteikt savu viedokli pilsētniekiem, kuri aktīvi darbojas kādā jomā un vēlas dalīties savās pārdomās.

Jauniešu un jauno speciālistu nodarbinātības tēma ir viena no apspriestākajām mūsu portālā, jo savu viedokli izteikuši gan jaunie izglītotie speciālisti, gan pieredzējušie eksperti.   Šoreiz savās pārdomās dalīsies cilvēks, kurš bijis jauniešu forumu moderators (2011.gadā notikušajā forumā „Mana nākotne – Manas pilsētas nākotne” un 2012.gadā notikušajā forumā „Daugavpils jauniešu Eiropas pilsonība: apstākļi un attīstības iespējas”), „JCI Latgale” viceprezidente Jeļena Jakubovska.

Pēc viņas domām, jauniešu nodarbinātības galvenā problēma esot viņu pašu nevēlēšanās rīkoties un tiekties pēc mērķa sasniegšanas. „Godīgi sakot, mani pārsteidz cilvēki, kuri pēc skolas vai augstskolas beigšanas uzreiz vēlas braukt prom no Daugavpils. Viņi pat nemēģina realizēt sevi pilsētā”, - atzīmēja J.Jakubovska.

Vēl viena jauniešu problēma ir saistīta ar to, ka viņi vēlas visu uzreiz – labu amatu uzņēmumā, labu atalgojumu, kas ir daudz lielāks par minimālo darba algu, neņemot vērā, ka viņu CV bieži vien nav ziņu par izglītību vai darba pieredzi. „Var teikt, ka darba pieredzes nav, jo uzņēmēji ir slikti, jūs gaidāt iniciatīvu no viņu puses, nevis paši esat aktīvi. Darba pieredzi var iegūt arī strādājot brīvprātīgi NVO, aktīvi piedaloties projektos, semināros un forumos”, - uzskata speciāliste.

„Pāris gadus esmu bijusi jauniešu forumu moderatore un novērojusi tendenci, ka jaunieši arvien vairāk sūdzas, bet nemeklē problēmu risinājumus. Vēl viens novērojums – jaunieši nav aktīvi un saliedēti, raksta negatīvus komentārus internetā un nav vienoti, lai kopīgi sasniegtu mērķi. Tāpēc ierosinu, ka mums jāapvienojas un jāmeklē problēmu risinājumi! Vienalga kādā jomā – saistībā ar nodarbinātību, jaunatnes politikas koncepciju, sociālajiem projektiem utt.

Šobrīd esmu biedrības „JCI Latgale” viceprezidente, mūsu biedrībā darbojas aktīvi jaunieši un vecāki cilvēki, notiek uzņēmēju un aktīvu cilvēku sadarbība. Darbojoties biedrībā, jūs varat piedāvāt ideju vai projektu, savākt komandu un, kopīgi strādājot, īstenot ieceri. Varat iegūt projektu vadītāja pieredzi, PR speciālista pieredzi. Manuprāt, labāk pēc iespējas ātrāk saprast, vai tev patīk kāda noteikta specialitāte vai nē, nezaudējot 4-5 gadus un studējot to, kas nav tavs. Sīkākas informācijas saņemšanai varat rakstīt uz e-pastu  j.jakubovska@gmail.com”.


Написать комментарий