KP vērienīgā pārbaudē neatklāj degvielas tirgotāju aizliegtas vienošanās

foto: db.lv
foto: db.lv

Starp Latvijas lielākajiem degvielas tirgotājiem nepastāv neatļautas vienošanās, ceturtdien žurnālistiem sacīja Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Konkurences padome (KP) tās pastāvēšanas vēsturē vērienīgākajā datu analīzēs secināja, ka degvielas mazumtirgotāji Latvijā darbojas atbilstoši tirgus principiem, un aizliegtā vienošanās starp tirgotājiem nav konstatējama.


KP analizēja degvielas izmaksas, cenu veidošanas principus un ekonomisko izmaiņas, un pārbaudīja datus, kas iegūti pēc tiesas sankcijas nepaziņotas inspekcijas laikā.

Jau ziņots, ka 2011.gada maijā KP ierosināja lietu par iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem SIA "Latvija Statoil", SIA "Neste Latvija" un SIA "Lukoil Baltija R" darbībās.

2011.gada ierosināto lietu par iespējamiem pārkāpumiem degvielas tirgotāju darbībās KP nolēma pētīt līdz 2013.gada martam. Tolaik KP pārstāvji stāstīja, ka izpētes laikā paredzēts pētīt vai minēto uzņēmumu starpā notikusi vienošanās. Tiesa, KP pārstāvji neatklāja, par kāda veida vienošanos ir runa.

2011.gada oktobrī toreizējā KP Ieva Jaunzeme žurnālistiem atklāja, ka Latvijas, kā arī citu Eiropas valstu degvielas tirgos novērojama tā saucamā inteliģentā pielāgošanās, kad lielie degvielas tirgotāji skatās viens uz otru un vienlaicīgi samazina vai palielina cenas. Viņa arī atzina, ka šāda rīcība varētu būt prettiesiska, taču Eiropas līmenī nevienam līdz šim nav bijis drosmes to pateikt un pierādīt.

Jau 2007.gadā Konkurences padome izmeklēja iespējamu ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu degvielas tirgotāju "Latvija Statoil", "Neste Latvija" un "Lukoil Baltija R" darbībās, tomēr lietu izbeidza.

"Latvija Statoil", "Neste Latvija" un "Lukoil Baltija R" ir lielākie degvielas tirgotāji Latvijā.


Написать комментарий