O.Juhņevičs: Jāpopularizē ideja, ka katrs var kļūt par uzņēmēju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpilī, tāpat kā vairākās valsts pilsētās, vērojama pretrunīga situācija – no vienas puses pastāv vakanču trūkums, tajā pašā laikā darbadevējs nevar atrast piemērotu kvalificētu darbinieku.

Tas ir diskutējams jautājums, tādēļ savu problēmas redzējumu un iespējamo tās risinājumu portālam Gorod.lv pastāstīja loģistikas eksperts, uzņēmējs Oskars Juhņevičs.

„Dabiski, ka kvalificēti darbinieki prasa viņu zināšanām un prasmēm atbilstošu atalgojumu. Tas nozīmē, ka cilvēks ar augstāko izglītību vai kvalificēts speciālists nepiekritīs strādāt par minimālo darba algu un meklēs darbavietu, kas nodrošinās viņam cerēto dzīves līmeni”, - uzskata O.Juhņevičs.

Pēc eksperta domām, tieši zema atalgojuma dēļ mūsu pilsētas iedzīvotāji dodas uz Rīgu, kur, kā zināms, var atrast darbu ar lielāku darba algu vai uz ārzemēm, kur iedzīvotāju ienākumu vidējais līmenis būtiski atšķiras no mūsu valstī esošā. 

„Šobrīd, lai valstī atgrieztos darbaspēks un kvalificētie speciālisti, cilvēki jāpārliecina, ka atgriežoties viņi nezaudēs jauno darbavietu un viņiem nenāksies atkal aizbraukt”, - pastāstīja eksperts.

Tāpat Latvijas iedzīvotāji esot pieraduši pie tā, ka viņi tiek nodrošināti ar darbu, tādēļ paši nevēlas sākt nodarboties ar uzņēmējdarbību, kas veicinātu jaunu darbavietu izveidi un ekonomikas pieaugumu.

O.Juhņevičs atzīmēja, ka valstij un politiķiem jāietekmē iedzīvotāju mentalitāte un jāmudina cilvēki rīkoties daudz aktīvāk: „Manuprāt, ja izglītības sistēmā daudz aktīvāk tiktu popularizēta ideja, ka katrs var nodarboties ar uzņēmējdarbību, situāciju varētu mainīt. Protams, jābūt kompleksiem pasākumiem, kuri ietver sevī gan investīciju piesaisti, gan nodokļu atvieglojumus, gan mazā biznesa atbalstu”.

O.Juhņevičs uzskata, ka tikai veicot kompleksos pasākumus, kuri nav universāli visiem, un mainoties valsts attieksmei pret iedzīvotājiem un izvēlēto politiku, var iedrošināt cilvēkus, lai viņi būtu pārliecināti par rītdienu, kas noteikti veicinātu esošo problēmu atrisināšanu. Eksperts atzīmēja, ka, neskatoties uz daudzu politiķu solījumiem, kas ir saistīti ar gaidāmajām vēlēšanām, situāciju nevarēs labot ātri, tas esot iespējams tikai rūpīgi darbojoties visām iestādēm.
 


Написать комментарий