Itālijā B kategorijas vadītāja tiesību iegūšana izmaksā līdz 982 eiro

foto: maximumspeed.ru
foto: maximumspeed.ru

Pēdējos divos gados Itālijā strauji sarucis jauno autovadītāju skaits – pērn vadītāja apliecību ieguvuši par 200 000 iedzīvotājiem mazāk nekā 2011. gadā, vēsta laikraksts Latvijas Avīze. 


Līdz šim Itālija bijusi viena no Eiropas valstīm ar lielāko privāto transportlīdzekļu īpatsvaru, un autovadītāja apliecības iegūšana tūlīt pēc 18 gadu nosvinēšanas bijis gaidīts un teju obligāts solis, kas piepeši esot zaudējis savu nozīmīgumu. Kā norāda laikraksts, intereses zudumam ir virkne iemeslu: benzīna cenas valstī divu gadu laikā kāpušas par 40%, automašīna vairs netiek tik ļoti uzskatīta par statusa simbolu, arī autoskolu izmaksas ir ļoti augstas un tiesību ieguves noteikumi mainās gan valdības lēmumu, gan Briseles prasību dēļ.

Autoskola 2mila atrodas Romā, Trasteveres rajonā. Tās īpašnieks Ermano Bjazone stāstījis: «Iepriekšējos gados mums bija vairāk nekā 200 audzēkņu, bet tagad vairs nevaram savākt pat 100. Braukšanas nodarbībām vēl nesen izmantojām divas mašīnas, bet nu strādājam tikai ar vienu. Teorijas eksāmenu mūsu audzēkņi agrāk varēja kārtot četras reizes mēnesī, bet tagad esam priecīgi, ja atrodas, kas tos kārto divreiz mēnesī.»

Autoskolu pakalpojumu cenas dažādās Itālijas pilsētās ļoti atšķiroties, turklāt tās neesot vienkārši noskaidrot - cenu nepubliskošana palīdz uzturēt tās augstākas, skaidro Latvijas Avīze.

Pēc Itālijas laikraksta Repubblica datiem, B kategorijas vadītāja tiesību iegūšana valstī izmaksā no 500 līdz 982 eiro. Viszemākās cenas ir Neapolē, bet visaugstākās – Boloņā, kur izmaksas ir gandrīz divreiz lielākas, kaut abas pilsētas atrodas nepilnu 600 km attālumā. Izdevīgāk vadītāja apliecību ir iegūt valsts dienvidos, kā arī Sardīnijā, kur tas izmaksā no 510 līdz 590 eiro, bet galvaspilsētā tam nepieciešami vismaz 700 eiro.


Написать комментарий