Pēc Ēlertes aicinājuma cilvēki nav masveidā deklarējuši dzīvesvietu Rīgā

foto: bnn-news.com
foto: bnn-news.com

Pēc "Vienotības" kandidātes uz Rīgas mēra amatu Sarmītes Ēlertes aicinājuma deklarēties Rīgā, lai neļautu vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās uzvarēt pašreizējam mēram Nilam Ušakovam (SC) deklarēto vēlētāju skaits galvaspilsētā nav būtiski pieaudzis, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtās informācijas, kopš šā gada sākuma - janvārī un februārī, no citām Latvijas pašvaldībām un no ārzemēm Rīgā deklarējušies 4617 cilvēki, tajā skaitā deklarēti 500 jaundzimušie, savukārt no Rīgas uz citu pašvaldību vai uz ārzemēm izdeklarējušās vai mirušas 3656 personas.


Rīgā deklarēto iedzīvotāju skaits no gada sākuma līdz 1.martam gan ir pieaudzis, taču masveidīga deklarēšanās Rīgā nav notikusi, secina Rīgas dome.

Saskaņā ar likumu pašvaldību vēlēšanās drīkst balsot tikai tajā pašvaldībā, kur ne mazāk kā 90 dienas pirms vēlēšanām iedzīvotājs ir deklarējis savu dzīvesvietu. Tas nozīmē, ka tie Rīgas iedzīvotāji, kuri 1.martā nebija deklarēti Rīgā, jūnija sākumā nevarēs balsot Rīgas domes vēlēšanās.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) norāda, ka arī iepriekš bijusi vērojama tendence, ka Rīgā iedeklarējas vairāk cilvēku, nekā izdeklarējas ārpus Rīgas. "Domāju, ka cilvēku vēlme deklarēties Rīgā nav saistīta tik daudz ar tiesībām vēlēt pilsētas pašvaldību, cik ar pieejamo pakalpojumu kvalitāti un pašvaldības atbalstu," uzver Ameriks.

Jau ziņots, ka Ēlerte februārī aicinājusi visus galvaspilsētā dzīvojošos deklarēt arī savu dzīvesvietu Rīgā, lai varētu piedalīties pašvaldību vēlēšanās un panāktu Ušakova gāšanu no mēra amata.

"Šajās vēlēšanās svarīga būs ikviena balss. Nepiedaloties pašvaldības vēlēšanās, mēs lēmumu par savu nākotni, par savām mājām atdosim citiem. Tādēļ aicinu visus pilsoņus līdz 1.martam deklarēties savās faktiskajās dzīvesvietās, lai varētu piedalīties pašvaldību vēlēšanās," mudināja "Vienotības" Rīgas saraksta līdere Sarmīte Ēlerte, "tieši vēlētāju līdzdalība noteiks, vai Rīga pēc vēlēšanām kļūs labāka."

Ēlerte toreiz pauda, ka 18% Latvijas pilsoņu neesot deklarējuši savu dzīvesvietu tur, kur faktiski dzīvo, bet Rīgā šī neatbilstība esot vēl lielāka - 24% rīdzinieku faktiski dzīvojot Rīgā, tomēr oficiāli savu dzīvesvietu galvaspilsētā nav deklarējuši.


Написать комментарий