Režisors Sergejs Loznica: Ceru atgriezties Daugavpilī un Latgalē, lai atkal uzņemtu filmu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 3.aprīlī, Daugavpilī notika slavenā režisora Sergeja Loznicas mākslas filmas „Miglā” pirmizrāde, filma tika uzņemta Latgalē, aptuveni 130 vietējie iedzīvotāji varēja ieraudzīt sevi uz lielā ekrāna.

Neskatoties uz vairākiem goda nosaukumiem, Seregjs Loznica izrādījās ļoti vienkāršs un labi audzināts cilvēks un piekrita sniegt mums nelielu interviju.

„Scenāriju filmai pēc Vasīlija Bikova stāsta „Miglā” motīviem uzrakstīju pirms 12 gadiem. Droši vien, ja filmu būtu uzņēmis tolaik, tā būtu pavisam citāda. Tomēr esmu pārliecināts, ka viss notiek tad, kad tam jānotiek. Tolaik man nebija ne laika, ne iespēju.
Meklējot filmēšanai piemēroto vietu, apbraukāju Baltkrieviju, Poliju, Lietuvu. Galu galā nonācu Zemgalē un sapratu, ka tas ir tas, kas vajadzīgs. Strādāt Latgalē bija viegli, galvenokārt pateicoties filmēšanas grupai. Turklāt daba šeit ir vienkārši lieliska.

Manuprāt, neprofesionālie aktieri vienmēr ienes filmā kaut ko negaidītu, jo viņiem nav zināms, kā jāspēlē, tādēļ viņi meklē savus ceļus, lai sasniegtu rezultātu. Mani vienmēr interesē šis aktiermeistarības rašanas ceļš.

Piemēram, galvenā varoņa dēla nelielas lomas atveidotājs Ņikita viegli visus pārspēja. Kādu dienu bijām spiesti pat apturēt filmēšanas procesu uz visu dienu, jo sapratām, ka tobrīd viss bija atkarīgs no viņa. Viņš paziņoja, ka šodien nefilmēsies, un mēs atlikām filmēšanu. Savukārt nākamajā dienā mūsu mazais aktieris bija ideālā formā.

Pastāv uzskats, ka filmā par karu jābūt dinamikai, sprādzieniem, cīņai, tomēr mūsu filmā tieši nesteidzīgs laika ritums ļauj skatītājiem izjust kara traģismu un tā smagumu uz cilvēku pleciem. Darbības nevar būt dinamiskas, saruna nevar būt skaļa, jo cilvēki ir noguruši no kara, no pastāvīgām bailēm zaudēt savus tuvākos vai tikt nogalinātam”, - pastāstīja Sergejs Loznica.

Filma „Miglā” ir apceļojusi gandrīz visu pasauli: to noskatījušies skatītāji Brazīlijā, Austrālijā, Kanādā un pat Honkongā un Taivānā. Tomēr, pēc režisora vārdiem, tieši mūsu pilsētā notikusī pirmizrāde bija īpaša un viņam ir prieks, ka viss iecerētais tika īstenots.
Brīvajā laikā slavenajam režisoram patīk skatīties dažādu žanru kino. Viņš cer kādreiz atgriezties Daugavpilī un Latgalē, lai uzņemtu kārtējo šedevru. Tikmēr viņa plānos ir filmas uzņemšana par Babij Jar.


Написать комментарий