Oļegs Šapošņikovs: Mūsu publika nav jābiedē ar operu, jo Mocarts ir gandrīz popmūzika 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Teātra sezonas pēdējie mēneši Daugavpils teātrī būs dažādiem notikumiem bagāti. Viena no pirmizrādēm būs īsta opera.

Teātra valdes loceklis Oļegs Šapošņikovs pastāstīja, ka skatītāju uzmanībai tiks piedāvāta Volfganga Amadeja Mocarta maz zināma viena cēliena opera „Teātra direktors”, kura pirms tam nekad nebija iestudēta Baltijas valstīs.

Pēc iestudējuma režisora un mūsu teātra vadītāja vārdiem, operas māksla tiek uzskatīta par elitāru un sarežģītu, tomēr šī attieksme ir stipri pārspīlēta. „Nav jābiedē cilvēki ar operu, nekā elitāra tajā nav. Droši vien, ja mēs izvēlētos Vāgneru, tas sagādātu skatītājiem grūtības, bet Mocarts ir gandrīz popmūzika, kaut arī klasika. Tā ir komiskā opera ar vienkāršu sižetu.

Kādreiz, pagājušā gadsimta 50.gados, uz Daugavpils teātra skatuves iestudēja operu, tomēr tas bija neveiksmīgs mēģinājums. Neapšaubāmi arī šoreiz būs oponenti, kuri apgalvos, ka opera mums nav vajadzīga. Man gribētos, lai mūsu pilsētnieki, kuri nekad nav dzirdējuši operu, tomēr atnāktu uz teātri, noskatītos un tad izlemtu, vai Daugavpilij nepieciešama operas māksla. Atbildīgi paziņoju: ja kāds teiks, ka tas bija slikti, esmu gatavs atgriezt biļetes maksu. Iespējams, aizspriedumaina attieksme pret operu ir saistīta ar nezināšanu. Daudzu atmiņā arī balets joprojām asociējas ar tām ilgām pārraidēm pa televīziju,  kuras tika rādītas, kad bija nomiris kārtējais ģenerālsekretārs”, - pastāstīja Oļegs Šapošņikovs.

Pēc viņa domām, tas būšot skaists iestudējums ar kamerorķestra Aivara Broka vadībā izpildīto dzīvo simfonisko mūziku, savukārt lieliska akustika, vokālistu balsis un asprātīgs sižets papildinās šādos gadījumos nepieciešamo efektu.

Neskatoties uz to, ka iestudējumā piedalīsies trīs vokālisti: divi soprano un tenors, aktieru uz skatuves būs visai daudz. Turklāt tiek plānots, ka iestudējumā piedalīsies divi operas sastāvi – Rīgas un Daugavpils. Šoreiz izrādē nepiedalīsies Ilona Bagele, jo viņa dzied mezzo soprano. Toties Rīgas sastāvā dziedās daugavpiliete, Nacionālās operas soliste Diāna Silova.

„Opera nemaz neatšķiras no tā paša mūzikla, tikai skan citādāk. Izrādē „Teātra direktors” piedalīsies tikai trīs vokālisti, bet aktieru būs daudz. Mocarts pielīdzināja šo darbu operetei: tajā daudz sarunājās, arī dzied. Tiek plānots, ka visas ārijas tiks izpildītas oriģinālvalodā – vācu valodā, jo, dziedot tulkojumā, vokālistiem rodas problēmas ar izpildījumu”, - paskaidroja Daugavpils teātra direktors.

Starp citu, šī opera tika uzrakstīta muzikālām sacensībām, kuras imperators Iosifs II sarīkoja starp diviem Venas komponistiem: Saljēri un Mocartu. Kaut arī par uzvarētāju tika noteikts pieredzējušakais Saljēri, viņa skaņdarbu daudzi atzina par garlaicīgu un neinteresantu.
 


Написать комментарий

arp citu, šī opera tika uzrakstīta muzikālām sacensībām, arp citu, šī opera tika uzrakstīta muzikālām sacensībām, ...kuras imperators Iosifs II sarīkoja starp diviem Venas komponistiem....
Nu ir gan tumsonis autors! Venas!!!!!!!!!!!!!
Vīne ir tā pilsēta!