Strauja siltāka laika iestāšanās nedēļas nogalē var ietekmēt ūdens līmeni Daugavā, apdraudot vietējos iedzīvotājus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Katru dienu Daugavpils novada vadība saņem no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta informāciju par ūdens līmeni Daugavā, pirmdien, 8.aprīlī notikušajā preses konferencē žurnālistiem paziņoja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Salīdzinājumā ar pagājušo piektdienu ūdens līmenis upē ir cēlies par 14 cm. Katru dienu, sākot ar otrdienu, 2.aprīli, ūdens līmenis Daugavā ceļas par dažiem centimetriem dienā un šobrīd sastāda 90 cm no vasaras līmeņa.

Pēc Aleksandra Aizbalta vārdiem, šobrīd bažas rada kaimiņvalstu teritorijās – Krievijā un Baltkrievijā – izveidojusies situācija, kā arī sniega daudzums mūsu valsts teritorijā.

„Ja gaiss iesils līdz +10 grādiem un vairāk, tas ietekmēs ūdens līmeņa strauju pacelšanos Daugavā, tādējādi apdraudot vietējos iedzīvotājus. Trešdien, 10.aprīlī, notiks Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā piedalīsies arī riska zonā esošo pagastu pārstāvji. Sēdes gaitā tiks apspriests, kur, izveidojoties bīstamai situācijai, tiks izmitināti konkrētie vietējie iedzīvotāji, ja ūdens līmenis upē pacelsies līdz 8 metriem. Katrā pagastā tiks noteiktas glābējkomandas, kuras nekavējoties rīkosies kritiskajā situācijā”, - pastāstīja novada domes izpilddirektores vietnieks.

Kā jau tika ziņots, riska zonā – teritorijā, kas varētu tikt appludināta – Daugavpils novadā atrodas 5 056 ha zemes. Saskaņā ar pagastu pārvalžu aprēķiniem, riska zonā atrodas 121 privātmāja un 1 270 vasarnīcu ēkas. Pērn privātmājās gada laikā dzīvoja 194 cilvēki, vēl 123 cilvēki dzīvoja vasarnīcās. Iespējams, minētajās mājās dzīvojošo cilvēku skaits ir lielāks par deklarēto iedzīvotāju skaitu. Tāpat riska zonā atrodas ap 250 mājlopu.

Riska zona tiks appludināta, ja ūdens līmenis Daugavā pacelsies līdz 7 metriem. Ja ūdens līmenis pacelsies līdz 4,50 metriem, tiks appludināta Sventes pagasta daļa – Nīcgales ciems un vasarnīcu kooperatīvs „Ļubisti”.


Написать комментарий