Putins biedē ar kodolkaru

foto: 1tvnet.ru
foto: 1tvnet.ru

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vizītes laikā Vācijā notikušajā preses konferencē, atbildot uz vairākiem žurnālistu izteiktajiem jautājumiem, situāciju Korejas pussalā komentējis kā kodolkaru, vēsta Interfakss.

"Neslēpšu, mūs uztrauc situācija Korejas pussalā, jo mēs esam kaimiņi. Un ja nu, ne dod dievs,kas notiks, tad Černobiļa liksies tikai tāda bērnu spēle. Un es uzskatu, ka tādi draudi pastāv," uzsvēris Putins.

Viņš arī norādījis, ka Krievija ir pret masu iznīcināšanas ieroču izplatību un aicina deaktivizēt kodolieročus Korejas pussalā.
Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele norādīja, ka pasaules valstīm vienoti jāreaģē uz situāciju Korejas pussalā,uzsverot, ka tajā liela loma jāuzņemas gan Krievija, gan Ķīnai.

Jau ziņots, ka vērojamas pazīmes, kas liecina, ka Ziemeļkoreja šobrīd gatavojas veikt ceturto kodolizmēģinājumu, pirmdien pavēstīja Dienvidkorejas apvienošanās ministrs Rjo Kihljē.

Laikraksts "JoongAng Ilbo" pirmdien, atsaucoties uz avotiem izlūkdienestos, vēstīja, ka pēdējās nedēļas laikā būtiski palielinājusies aktivitāte Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā.

Kopš trešā kodolizmēģinājuma veikšanas februārī, spriedze Korejas pussalā būtiski pieaugusi, un Phenjana pēdējo nedēļu laikā nākusi klajā ar virkni apokaliptisku brīdinājumu par iespējamu kodolkara sākšanu.

Izlūkdienestu iegūtā informācija arī liecina, ka Ziemeļkoreja uz mobilajām raķešu palaišanas ierīcēm uzmontējusi divas vidēja darbības rādiusa raķetes un paslēpusi tās netālu no austrumu piekrastes, kas varētu norādīt uz to, ka tuvākajās dienās paredzēts raķešu izmēģinājums.

Iespējams, ka raķešu izmēģinājums gaidāms līdz 15.aprīlim, kad tiks svinēta komunistiskās valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas diena.

Dienvidkorejas prezidentes galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Kims Jansū pieļauj, ka raķetes palaišana gaidāma līdz trešdienai vai pēc tās, ņemot vērā Phenjanas brīdinājumu, ka konflikta izcelšanās gadījumā pēc 10.aprīļa tā vairs nespēs garantēt diplomātu drošību.

Pēc ekspertu novērtējuma, Ziemeļkoreja sagatavojusi iepriekš neizmēģinātas "Musudan" raķetes, kuru darbības rādiuss ir aptuveni 3000 kilometru. Tās varētu trāpīt mērķos Dienvidkorejā un Japānā un, iespējams, pat sasniegt ASV militārās bāzēs Klusā okeāna salā Guamā.


Написать комментарий