Tauku molekulu aizvietošana ar degvīna molekulām ļauj samazināt tauku saturu šokolādē

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Zinātnieki atklājuši jaunu veidu, kā samazināt tauku saturu šokolādē, pievienojot tai vielas, kas nemaina garšu, ziņo "bbc.co.uk".

Jau līdz šim ir bijuši zināmi veidi, kā pagatavot šokolādi ar zemu tauku saturu, taču tās tekstūra un garša nekad nav bijusi īpaši izcila. Savukārt Amerikas ķīmijas biedrības sanāksmē publiskota metode ļauj izmantot populāras želejveida vielas, lai no šokolādes "izspiestu taukus".

Varvikas universitātes pētnieki apgalvo, ka ūdens, augļu sulas vai alkohols spēj samazināt tauku saturu pat uz pusi. Pēc Stefana Bona teiktā, ja jūs izmantojiet alkoholu, tad tas "izskatās kā sīkas degvīna želejas lodītes".

Šokolādes konsistences iegūšanai liela nozīme ir emulsijai, proti, tauku lodīšu un citu sastāvdaļu maisījumam. Kā zināms no ķīmijas, emulsija veidojas, ja, savienojot kopā vairākas vielas, tās nesajaucas kopā, kā, piemēram, eļļa un ūdens.

Taču taukus šokolādē nomainīt ar citām vielām ir grūti, aizvietotājvielas molekulām tāpat ir jābūt nelielām, vielai ir jāspēj uzkarst, sacietēt, tai vienmērīgi ir jāizvietojas visā šokolādes masā. Pēc Bona teiktā, šādas vielas molekulām ir jābūt teju apmēram tādā diametrā kā puse no cilvēka mata.

Varvikas universitātes pētnieki šīs problēmas risināšanā piedāvā izmantot "apvalkotas" molekulas, šim nolūkam var izmantot silīcija dioksīdu, kas ir sastopams smiltīs, vai hitosanu, ko iegūst no moluskiem. Tādēļ šokolādes emulsijai pievienojamajai vielai būtu jābūt mazliet skābai. Zinātnieki šim nolūkam izmantoja augļu sulu.

"Tas bija interesanti, šokolādes un augļu sulu kombinācija bija interesanta, kaut arī diezgan neparasta. Tad dažiem cilvēkiem ienāca prātā doma, ka augļu sulas varētu aizvietot ar alkoholu. Mēs smagi strādājām, lai varētu izveidot pavisam maziņas alkohola želejas lodītes," skaidroja Stefans Bons.

Jaunā ideja ir arī vieglāk īstenojama un tā ir daudz universālāka. Turklāt tā ļauj izvairīties no problēmām, kas varētu rasties, izmantojot silīciju vai hitosanu.

"Tādējādi, ja vēlaties, jūs varat izmantot augļu sulas, bet varat arī pagatavot šokolādi uz degvīna bāzes. Acīmredzot tā nebūs īpaši veselīga šokolāde, toties būs interesanti," secina pētnieks, piebilstot, ka jaunā metode, iespējams, ļaus veikalu plauktos nonākt cita veida šokolādei.


Написать комментарий