Noslēdzies Naaizmērstulei veltītais Latgales novada lauku skolu 8. jaunrades darbu konkurss

foto: aglona.lv
foto: aglona.lv

Jaukā un radošā noskaņā š. g. 20. martā Aglonas vidusskolā izskanēja latviešu valodas un literatūras skolotājas Monikas Pušņakovas izlolotais latgaliešu dzejniecei, prozaiķei, publicistei, sabiedriskajai darbiniecei, skolotājai Naaizmērstulei (Rozālijai Tabinei) (1890 – 1965) veltītais Latgales novada lauku skolu (darbus sūta arī pilsētu skolu audzēkņi!) 8. jaunrades darbu konkursa noslēguma pasākums.    

Konkursa tēma (Naaizmērstules vārdi) „Paleidzi maņ munu pīnuokumu tai izpiļdeit, ka caur tū maņ laiceigais lobums un myužeiguo laime nuoktu” šoreiz skolēniem lika aizdomāties par dažādiem pienākumiem, ar kuriem tie satopas savā ikdienas dzīvē. Žūrijas komisija (Aglonas vsk. latv. val. un lit. skolotāja Monika Pušņakova, Maizes muzeja vadītāja un uzņēmēja Vija Ancāne, skolotāja Valentīna Ondzule, Aglonas internātvidusskolas direktors un Aglonas novada domes deputāts Didzis Vanags, Aglonas internātvidusskolas latv. val. un lit. skolotāja Anita Vaivode, zīmējumus vērtēja Aglonas vidusskolas un Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola”(Aglonas filiāle) skolotāja Vija Kovaļkova un Daugavpils mākslas vidusskolas„Saules skola” skolotāja Dace Abricka) secināja, ka mūsu jaunajiem un talantīgajiem rakstītājiem pienākumu un dažādu apņemšanos patiešām ir daudz (tas priecē), un tie būtu: mīlēt Dievu, Latviju, Latgali, sevi, savus tuvākos, mācīties, strādāt, rūpēties par dzīvniekiem un māju, palīdzēt citiem, novērtēt to, kas ir, cienīt cilvēkus, būt taisnīgiem, dzīvot pēc labākās sirdsapziņas, būt laipniem, izpalīdzīgiem, atbildīgiem, godīgiem, laimīgiem (!) un uzticīgiem pašiem sev. Aija Muktupāvela, Preiļu 2. vsk. 10. klases skolniece, izsakās šādi: „Sasadūsim rūkuos, latgalīši, un sorguosim sovu tāvu zemi ar dūmom, dorbim i ticeibu!”

Kopā konkursam tika iesūtīti 125 radošie darbi (no tiem 15 rakstīti latgaliski) un 17 ilustrācijas no 26 Latvijas vietām( 30 skolām): Galēniem, Priekuļiem, Zilupes, Priežmalas, Riebiņiem, Gaigalavas, Kārsavas, Indras, Špoģiem, Sīļukalna, Mežvidiem, Rēzeknes (2 skolas), Atašienes, Dagdas, Balviem( 3 skolas), Maltas, Jersikas, Jaunsilavas, Aulejas, Sventes, Briežuciema, Ciblas, Preiļiem, Ludzas, Bebrenes un Aglonas (2 skolas). Jāsaka, ka katrs 5. rakstītājs bija puisis (kopā 25), un ir patīkami, ka arī stiprajam dzimumam radošā rakstīšana ir interesanta nodarbe, un viņi šogad arī guva ļoti atzīstamus panākumus. Jāpiekrīt Priežmalas pamatskolas 8. klases skolnieces Tatjanas Mikulovas teiktajam, ka „laime tomēr biežāk apciemo čaklos”. Lai puišiem un meitenēm veicas arī turpmāk! Un katram der ieklausīties arī Galēnu pamatskolas 7. klases skolnieces Agitas Sprindžas teiktajā, ka „pienākums pret pašu vai citiem cilvēkiem ir dāvana, kas jāprot saklausīt, saskatīt un saprast īstajā brīdī”.

Aglonas internātvidusskolas 12. klases skolniece Diāna Pēterāne savā radošajā darbā saka: „Mums, radošajiem un labestīgajiem cilvēkiem, ir pienākums plaucēt pasaulei laimes ziedus. Podiņos, dārziņos, siltumnīciņās, vaigu galos, viļņu šūpolēs, kaķastes pūkainajā līkumā, vēja smaidos un mīlestībā.” Arī žūrijas komisija piešķīra jaunajiem literātiem savus „laimes ziedus” – vietas, atzinības, pateicības un dažādas dāvanas (pirmo triju vietu ieguvējiem tās bija dāvanu kartes no grāmatu apgāda „Zvaigzne ABC”).
Lasot skolēnu darbus, žūrijas komisija priecājās arī par mūsu jaunās paaudzes viedajām atziņām.

Tā Ludzas pilsētas ģimnāzijas 12. klases skolniece Ilze Dudareva raksta: „Durvis ir Tavā priekšā...Atslēga ir tev rokā! Atver durvis, paver tās plaši un ieej ar augstu paceltu galvu!” Daudzos darbos ieskanas arī patriotisma tēma, kas liecina par to, ka jaunieši savu nākotni grib veidot tieši Latvijā, nevis kādā ar zeltu nokaisītā „laimes zemē”, par to savā darbā raksta arī Aglonas internātvidusskolas 12. klases skolniece Anda Abuže: „Vēlos izdzīvot savus saullēktus Latvijā, jo te aug mana vectēva stādītais ozols, jo te skan manas vecmāmuļas iestaigātās taciņas, jo te manas mākoņaitiņas, vēju un priežu mūzika, mammas balss, manas grāmatu piramīdas, laimes un prieka izrādes, jo te vienkārši mīt mana latvietes atbildība.” Mūsu jaunajā paaudzē nav zudusi arī ticība Dievam, to savā darbā apliecina Aglonas vidusskolas 5. klases skolnieks Armīns Prusaks: „Cik labi, ka mamma ir iemācījusi mani lūgt Dieva palīdzību, gan grūtos brīžos, gan priekos pateikties! Ar viņa palīdzību viss kļūst vieglāk izpildāms.” Protams, ļoti uzteicami ir latgaliski rakstītie darbi. Arī prāvests Aigars Bernāns, šī pasākuma atbalstītājs un labvēlis, atzina: „Prīks, ka jaunuo paaudze roksta latgaliski.” Savu piederību latgaliskajam ļoti skaisti un izjusti apliecina Preiļu 2. vidusskolas 10. klases skolniece Aija Muktupāvela: „Es grybu dzeivuot sātā. Es vielejūs gimini un bārnus. Lai ustobā lels golds, kur smuordej maize. Lai maņ ir bārni – latgalīši.”


Написать комментарий