Kultūras akadēmijas absolvents uz Daugavpils teātra skatuves iestudēs dramaturga-mistifikatora lugu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jauns režisors, bez piecām minūtēm Latvijas Kultūras akadēmijas absolvents Georgijs Surkovs uz Daugavpils teātra skatuves iestudēs slavenā krievu dramaturga Ivana Viripajeva lugu „Valentīndiena”.

Preses konferences gaitā viņš pastāstīja žurnālistiem, ka šī izrāde būšot viņa diplomdarbs, tāpat kā scenogrāfei un kostīmu māksliniecei Dacei Slokai. Daugavpils aktieri lugu izspēlēs uz eksperimentālās skatuves, kura varētu pārsteigt skatītājus.

Pēc jaunā režisora domām, mūsdienu teātris nav tikai mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi, scenogrāfija un kostīmi, bet galvenokārt kontakta nodibināšana ar skatītāju. „Pat ja aktieri runās uzrakstīto tekstu, viņi neatveido kādu lomu, bet dalās ar publiku ar kaut ko viņiem svarīgo. Nav scenogrāfijas, ar kuras varētu paslēpties, aktieri atradīsies divu metru attālumā no skatītājiem un stāstīs savu stāstu”, - dalījās Georgijs Surkovs.

Luga „Valentīndiena” nav veltījums Visu mīlētāju dienai, tā attēlo vienu dienu no sievietes vārdā Valentīna dzīves. Pēc režisora domām, šis iestudējums ir par cilvēkiem, kuri dzīvo pagātnē, aizmirstot par nākotni un par to, ka dzīve nav bezgalīga.

Lugas sižets: vienā dzīvoklī jau 20 gadus dzīvo divas sievietes, kuras kādreiz mīlēja vienu vīrieti, turklāt, viena no sievietēm bija viņa sieva, otrā – mīļākā. Valentīna atceras savu pagātni, beidzot saprotot, ka viņas laiks ir ierobežots un cenšas vienas dienas laikā ja ne izlabot notikušo, tad vismaz kaut ko darīt lietas labā. Lugas autors Ivans Viripajevs – slavenais mistifikators – spēlējas ar laiku un skatītāji ceļo no pagātnes uz nākotni. Savu darbu dramaturgs raksturo ar 19.gs. arābu filozofa citātu: „Nemeklējiet loģiku laikā – laikā tās nav. Nemēģiniet izskaidrot laiku loģiski, laiks kā tāds neeksistē. Ir tikai divas lietas – mīlestība un mīlestība.”

Pēc Daugavpils teātra mākslinieciskā vadītāja Oļega Šapošņikova domām, jaunais režisors dažādos repertuāru, izmantojot neparastu pieeju. Pirmizrāde gaidāma 10.maijā. Lomās: Egils Viļumovs, Vera Hramņikova, Žanna Lubgāne.


Написать комментарий