«Vienotība» Uzvaras pieminekļa pakājē vēlas izveidot okupācijas piemiņas telpu

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Tā sauktā Uzvaras pieminekļa jeb pieminekļa "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" pakājē esošajā ekspozīcijas telpā jāizveido pastāvīga informatīva izstāde par Latvijas okupācijām un pieminekļa tapšanas vēsturi, paredz partijas "Vienotība" vēlēšanu programma Rīgas pašvaldības vēlēšanām.

"Istabā, kas ir pieminekļa pakājē, būtu svarīgi ievietot informāciju gan par abām Latvijas okupācijām, gan par to, kā un kāpēc šis piemineklis tapa un tika būvēts. Ir svarīgi, lai cilvēkiem ir informācija par to, kas ir noticis," otrdien preses konferencē uzsvēra "Vienotības" Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte.

Viņa neuzskata, ka šāda rīcība varētu izraisīt neapmierinātību vai protestus sabiedrībā.

"Kāpēc lai informācija, izglītošana varētu izraisīt protestus? Domājat, ka neviens neko negrib zināt? Tāpēc jau informācija ir, lai cilvēki to uzzinātu - arī tie, kas līdz šim kaut ko nav uzzinājuši," skaidroja Ēlerte.

Vienlaikus "Vienotība" uzskata, ka "ir pēdējais laiks" noteikt vietu un izsludināt konkursu izcilā latviešu demokrāta Konstantīna Čakstes pieminekļa metam.

"Tas ir vistiešākā veidā saistīts ar identitāti un to, kādu mēs Rīgu gribam redzēt - latvisku un eiropeisku, ar tādu pašu ģeopolitisku virzību, kāda tā ir visā valstī," uzsvēra Ēlerte.

Tāpat partijas programma paredz iezīmēt Rīgas nacionālo kultūrvēsturisko un eiropeisko identitāti, īstenojot vides objektu, pieminekļu un piemiņas vietu programmu.

"Sadarbībā ar Saeimu izstrādāsim likumu par Brīvības pieminekli un publisko pasākumu organizēšanas, sapulču un piketu noteikumiem tā apkārtnē," sola "Vienotība".


Написать комментарий