Ekspertu SC2 līgumu priekšnovērtējums: varētu tikt ierosinātas krimināllietas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, pēc Daugavpils pilsētas domes deputātu un sabiedrības lūguma PAS „Daugavpils siltumtīkli” pasūtīja uzņēmuma darbības komplekso novērtējumu, tostarp par SC2 un SC3 noslēgto līgumu novērtējumu.

Portāla Gorod.lv rīcībā nonākusi informācija, ka saņemts ekspertu priekšnovērtējums par SC2 bez konkursa rīkošanas noslēgto līgumu, par minētiem līgumiem esam stāstījuši savās publikācijās. Šajā sakarā vērsāmies pie PAS „Daugavpils siltumtīkli” vadītāja Valērija Kononova ar lūgumu komentēt informāciju.
  
V.Kononovs apliecināja, ka uzņēmums tiešām esot saņēmis par SC2 noslēgto līgumu ekspertu novērtējumu, tostarp tika izanalizēta iepirkumu procedūru nepieciešamība, 2010.gadā slēdzot līgumus ar firmu „Latneftegaz” par siltumenerģijas iegādi.

Ekspertu novērtējuma projektā norādīts, ka uzņēmumam bija jāizsludina iepirkums, jo līguma nosacījumi un faktiskie apstākļi ir siltumenerģijas iegāde un piegāde, un līguma noslēgšana nav attiecināma uz likumā paredzētiem izņēmumiem. Izņēmums būtu, ja sabiedrisko pakalpojumu piegādātājs noslēgtu līgumu par enerģijas vai degvielas iegādi enerģijas ražošanai, savukārt šajā gadījumā tika konstatēts, ka noslēgtā līguma priekšmets ir nevis degvielas vai enerģijas piegāde, bet apkures katlu rekonstrukcija un siltumenerģijas piegāde. Šādā gadījumā ir pamats uzskatīt, ka līgums neatbilst likuma prasībām par iepirkumiem, kuras paredz ar iepirkumu procedūru saistītos izņēmumus.

Iepirkuma rīkošanas nepieciešamība esot saistīta arī ar to, ka likums paredz līgumā noteiktās cenas robežas, kuru pārsniedzot noteikti jāuzsāk iepirkuma procedūra.

Iepirkuma procedūra bija nepieciešama arī tad, kad tika mainīts siltumenerģijas piegādes apjoms. Līguma sākotnējā variantā tika noteikta 13. un 14.katla rekonstrukcija un siltumenerģijas piegāde 4 MWh apjomā, bet nesaprotamo iemeslu dēļ bez sākotnējās iepirkumu procedūras 2010.gada 15.oktobrī tika parakstīta vienošanās, kurā jauda faktiski tiek paaugstināta līdz 8-10 MWh, t.i., vairāk nekā 2 reizes. Ekspertu novērtējuma projektā atzīmēts, ka šajā gadījumā iepirkuma rīkošana bija nepieciešama.

Īpaša uzmanība dokumentos tiek pievērsta tam, ka saskaņā ar aprīkojuma un telpu nomas līgumu (līguma par siltumenerģijas piegādes sastāvdaļa) siltumenerģijas piegādātāja pienākumos ietilpa 13. un 14.katla rekonstrukcija, kas saskaņā ar ekspertu slēdzienu nav izdarīts līdz šai dienai. Tāpat eksperti norāda, ka nesaprotamo iemeslu dēļ, slēdzot papildvienošanās par telpu un zemes nomu, netika ievērotas likuma „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” prasības, jo uzņēmējam tika iedalītas iekštelpas 360 m2 platībā un zeme 224 m2 platībā.

V.Kononovs paziņoja, ka pašlaik notiek iepazīšanās ar novērtējuma projektiem, vēlāk tiks sagatavota informācija uzņēmuma akcionāriem un tiks lemts par turpmāko rīcību.

Saskaņā ar neatkarīgo juristu novērtējumu šajā gadījumā iespējami dažādi notikumu pavērsieni, līdz pat līguma izbeigšanas iespējai un krimināllietas ierosināšanai. 


Написать комментарий