“Viva La Musica” konkursantes: Izpildīt Edvarda Grīga skaņdarbus ir saviļņojoši

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

No 9. līdz 12.aprīlim Daugavpils Mūzikas vidusskolā norisinās IV Starptautiskais jauno mūžiķu konkurss „Viva La Musica”, kurā piedalās 155 jaunie mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas. Savās cerībās un iespaidos ar portālu Gorod.lv dalījās Daugavpils Mūzikas vidusskolas audzēknes Viktorija (V), Renāte (R) un Inta (I).

- Meitenes, pastāstiet, par Starptautiskā konkursa sākumu.


- V: Mēs esam ne tikai „Viva La Musica” konkursantes, bet arī viena komanda, kas uzvarēja muzikālajā viktorīnā „Kopā ar Grīgu”. Jāsaka, viktorīnā pārbaudīja ne tikai biogrāfisko notikumu zināšanas, bet arī apķērību – mēs lasījām par Grīgu, gatavojām prezentācijas, mūsu komanda bija sacerējusi pasaku.

- R: Gatavojāmies kopā – lasījām biogrāfiju, gatavojām dažādus tematus, lai viktorīnā būtu vienkāršāk.

- I: Piebildīšu, ka principā par Grīgu mēs daudz zinājām arī pirms konkursa.

- Sakiet, cik ilgi jūs gatavojāties konkursam?

- V: Sākam gatavoties novembrī, vajadzēja sagatavot divus skaņdarbus, vienam no tiem bija jābūt E.Grīga darbam. Es konkursam sagatavoju Grīga balādi, kuru spēlējot katru reizi atklāju kaut ko jaunu. Strādāt bija interesanti, meklēju jaunus tēlus.

- I: Es esmu sagatavojusi ciklu no četriem Grīga skaņdarbiem un kontrastam izvēlējāmies spāņu komponista Manuela Defaļja skaņdarbu.

- Pastāstiet, ko jūs gaidāt no šī konkursa.

- V: Šajā konkursā piedalos otro reizi, kaut tas norisinās jau ceturto reizi. Ar katru gadu konkurss kļūst arvien plašāks, šogad žūrijas sastāvā būs arī norvēģu pianists. Tas nozīmē, ka mums, konkursantiem, nebūs viegli, jo ekspertam ir zināmas Grīga mūzikas izpildes īpatnības, norvēģu tautas mūzika, tādēļ izpildīt Edvarda Grīga skaņdarbus būs saviļņojoši. Būs interesanti dzirdēt arī citus konkursantus, kā arī parādīt, ko mēs pašas protam.

- R: Diemžēl es nepiedalos konkursā, kaut arī gribētu. Šogad nepiedalos, bet nākotnē labprāt piedalītos nopietnajā starptautiskajā konkursā.

- I: Tāpat kā Viktorija šajā konkursa piedalos otro reizi, bet pirmo reizi kā Daugavpils Mūzikas vidusskolas audzēkne. Šogad viss būs savādāk, piedalīties konkursā ir ļoti interesanti, gribētos paklausīties pēc iespējas vairāk konkursantu, jo šogad tiek pārstāvēti daudzi muzikālie instrumenti. Ļoti uztraucos, jo konkurence ir liela, bet žūrija – ļoti kompetenta.


Написать комментарий