Pensionāri Saeimā iesniedz 106 000 parakstu par pensiju indeksāciju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) biedri trešdien devās gājienā uz parlamentu, lai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) personīgi nodotu vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Valsts pensiju indeksācija ir iesaldēta no 2009.gada un tādu to plānots atstāt līdz 2014.gada 1.janvārim. 2014.gadā plānots atsākt visu pensiju indeksāciju vienu reizi gadā - 1.oktobrī, ņemot vērā tikai patēriņa cenu (inflācijas) indeksu.


Premjers Valdis Dombrovskis (V) pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar LPF gan izteicās, ka jautājumu par pensiju indeksēšanu jau šogad varētu pārskatīt pēc pirmā pusgada, kad būs redzams, kāda situācija ir sociālajā budžetā. Taču pensiju indeksēšana, ja tam būs līdzekļi, varētu notikt tikai ar noteikumu, ka indeksētas tiek mazās pensijas.

Tiesa, vēl dienu iepriekš viņš atzina, ka neredz iespējas valsts budžetā paredzēt līdzekļus mazo pensiju indeksācijai, kā to vēlas LPF.

Februārī LPF dome nolēma negaidīt 2014.gada janvāri un vienojās sākt parakstu vākšanu par pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra. Ja pensiju indeksēšana nenotiks, pensionāri maijā Rīgā sola rīkot protesta akcijas.

Savukārt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) trešdienas rītā intervijā Latvijas Radio teica, ka LPF organizētā un vairāk nekā 102 000 pensionāru ar parakstiem prasītā pensiju indeksācija ir ļoti loģiska un uztverama nopietni.


Написать комментарий