Eiro pretinieki savāc 10 000 parakstu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Sabiedrības iniciatīvu platformā manabalss.lv aicinājumu atlikt Latvijā eiro ieviešanu līdz laikam, kad tas būs ekonomiski pamatots un sabiedrības atbalstīts, parakstījuši jau vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Gadījumā, ja iniciatīvai izdodas savākt vairāk nekā 10 tūkstošus pilsoņu parakstu un tā atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, tā nonāk Saeimā kā kolektīvs iesniegums.

Latvijas lata saglabāšanas iniciatīvas iesniedzēji norāda, ka, ieviešot eiro, palielināsies Latvijas parāds un samazināsies iedzīvotāju labklājība, jo ES glābējfondā būs jāgarantē noteikta daļa naudas summas. «Latvijai tie būs 0,4%, kas veido 3,2 miljardus eiro un, neskatoties uz ekonomiski vāji attīstīto ES valstu atvieglotajiem noteikumiem, jāiemaksā būs ap 186 miljoni eiro. Šādas naudas Latvijai nav, to nāksies aizņemties. Ja fonds garantē kādas valsts parādu, kas pati to nevar apmaksāt, tad naud, garantētās summas apjomā tiek ņemta no citām valstīm. Latvijai nav jāuzņemas garantijas par citu valstu jau esošām parādsaistībām,» norāda parādu vākšanas organizatori.

Iniciatīvas izveidotāji skaidro, ka labs piemērs ir Igaunija, kur šī jautājuma likumību un atbilstību Igaunijas satversmei, Igaunijas Augstākajā tiesā lūdzis izvērtēt Igaunijas Tiesībsargs. Arī Polijā notiekot asas debates par eiro ieviešanas lietderību un tiesiskumu. Ieviešot eiro, tiks sagrauts Latvijai ļoti svarīgs simbols un Latvijas neatkarības pamats, uzsver lata saglabāšanas iniciatīvas veidotāji.
Db.lv jau vēstīja, ka šā gada janvārī pret eiro ieviešanu «ļoti negatīvi» un «drīzāk negatīvi» noskaņoto iedzīvotāju īpatsvars sasniedza 63%. Savukārt laika posmā no 2012. gada oktobra līdz šā gada janvārim par eiro ieviešanu pozitīvi noskaņoto īpatsvars  pieauga no 26% oktobrī līdz 33% janvārī.

Latvija eirozonai plāno pievienoties 2014. gada janvārī.


Написать комментарий