Vācijā nodibināta partija, kas aicina attiekties no eiro

foto: rusverlag.de
foto: rusverlag.de

Vācijā notiek jaunas partijas, kura iestājas pret vienotu Eiropas Savienības valūtu, pirmais kongress. Partija Alternatīva Vācijai aicina atteikties no eiro un panākt, ka eirozonas valstis atgriežas pie savām nacionālajām valūtām, vēsta BBC News.

Sabiedriskās domas aptaujas gan rāda, ka jaunizveidotā partija diezin vai spēs iegūt plašu atbalstu septembrī gaidāmajās valsts parlamenta vēlēšanās, tomēr, kā uzskata analītiķi, Alternatīva Vācijai var atņemt būtisku daudzumu balsu valdošajiem kristīgajiem demokrātiem un sarežģīt Angelas Merkeles palikšanu pie varas.

Kā vēsta BBC News, aptuvei pusotrs tūkstotis pagājušajā mēnesī dibinātās partijas kongresa dalībnieku ar vētrainām ovācijām uzņēmuši sava līdera, profesora Bernda Lukes uzrunu. „Eiro dēļ Dienvideropas iedzīvotāji nekautrējas paust savu nicinājumu pret Vāciju, izmantojot salīdzinājumus ar nacistiem. Eiro ir cietis fiasko, un ir aplami turpināt ticēt pasakai,” paziņoja B. Luke.

Eiropa turpinās pastāvēt tikai tad, ja sabruks eiro, arī norādīja politiķis, paužot viedokli, pretēju apgalvojumiem, kādus regulāri izsaka Angela Merkele. Viņaprāt, finansiāla palīdzība Dienvideiropas valstīm nevis atrisina, bet gan tikai padziļina to problēmas. Vienlaikus partijas līderis uzsvēra, ka Alternatīva Vācijai neiestājas pret Eiropas vienotību.

Pirms tam raidsabiedrībai BBC sniegtā intervijā profesors B. Luke atzīmēja, ka Eiropa tieši vienotās valūtas dēļ nespēj pārvarēt esošās grūtības. Dažām valstīm, kurām ir problēmas ar konkurētspēju, nepieciešams veikt devalvāciju, taču vienotās valūtas dēļ tas nav iespējams, norādījis B. Luke.

Viņa vadītajai partijai ir izdevies nodrošināties ar virknes akadēmisko aprindu pārstāvju atbalstu, tāpat Alternatīvu Vācijaiatbalsta Angelas Merkeles politikā vīlušies bijušie kristīgie demokrāti. Jaunā partija plāno panākt, lai Vācijā pēc Šveices parauga tiktu rīkoti referendumi par lēmumiem, kurus pieņem Eiropas Savienība, tajā skaitā arī par ekonomiskās palīdzības piešķiršanu citām valstīm.

Tajā pašā laikā sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vienoto Eiropas Savienības valūtu atbalsta divas trešdaļas vāciešu.

Saskaņā ar aptauju, kas tika veikta aprīļa sākumā, par partijuAlternatīva Vācijai ir gatavi nobalsot 7% Vācijas iedzīvotāju, un vēl 17% apsver šādu iespēju. Tomēr pastāv šaubas, vai septembra vēlēšanās partijai izdosies pārvarēt 5% barjeru, lai iekļūtu Bundestāgā.

Analītiķi atzīmē, ka A. Merkelei, kura šobrīd ievērojami apsteidz konkurentus, pagaidām nav iemeslu bažīties par savu popularitāti, tomēr viņai nāksies laipot starp tiem vēlētājiem, kurus ir nogurdinājusi pastāvīgā nepieciešamība sniegt palīdzību nabadzīgākajām eirozonas valstīm, un tiem, kuri atbalsta Vācijas pūles saglabāt vienoto valūtu.


Написать комментарий