Vairāki simti tirgotāju iebilst pret tabakas tirdzniecības ierobežojumiem

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs pirmdien Valsts kancelejā iesniedza vairāku simtu tirgotāju – juridisku personu, kas ir mazie un vidējie uzņēmēji, parakstītu viedokli pret jaunajām likuma normām, kas nosaka stingrākus ierobežojumus tabakas izstrādājumu tirdzniecībai un ko “plāno ieviest Latvijā, neņemot vērā reālo situāciju valstī”.

Paziņojumā presei LTA norāda, ka Latvijas tirgotāji un tos pārstāvošā asociācija " kategoriski iebilst pret Veselības ministrijas (VM) gatavoto nacionālo pozīciju jautājumā par plānotajām izmaiņām Tabakas produktu direktīvā, kas paredz atbalstīt nepārdomātus ierobežojumus - tievo, arī aromatizēto (piemēram, tik populāro mentola) cigarešu aizliegšanu, nesamērīgus veselības brīdinājumus, kas mazina iespēju atšķirt produktus un ierobežo vispārzināmo starptautisko preču zīmju lietošanu.

LTA uzskata, ka nepārdomātu un neizdiskutētu ierobežojumu akceptēšana veicinās strauju tabakas izstrādājumu kontrabandas un viltoto cigarešu aprites pieaugumu, nodarot miljoniem latu zaudējumus legālajiem tirgotājiem un valsts budžetam - neieņemto akcīzes un pievienotās vērtības nodokļu veidā.

LTA norāda, tieši nelegālā tirdzniecība un zaudēti valsts budžeta ieņēmumi ir smags kaitējums legālam biznesam, jo sacensties ar ēnu ekonomiku ir neiespējami. Latvijā pagājušajā gadā nelegālais tabakas izstrādājumu tirgus sasniedza 35%. Ēnu ekonomikas rezultātā pārstājuši darboties daudzi veikali, piemēram, spēkā esošās licences tabakas izstrādājumu tirdzniecībai samazinājās par 17,4% - 2011.gadā, salīdzinot ar 2007.gadu, un valsts budžets gadā zaudē vairāk nekā 60 miljonus latu, kas ļoti negatīvi ietekmē kopējo tautsaimniecības situāciju.

Daži no direktīvā piedāvātajiem priekšlikumiem - milzīgi veselības brīdinājumi, kas mazina iespēju atšķirt produktus un to zīmolus, dažādu cigarešu veidu aizliegšana un citi - rada nopietnas bažas, ka Latvijas situācijā tie radītu papildu stimulu nelegālajam tirgum, jo, piemēram, tievās un mentola cigaretes, ko direktīva plāno aizliegt, Latvijā veido aptuveni 18% legālā tirgus un pēc tam būs pieejamas tikai nelegāli.

Savukārt legālo ražotāju konkurētspēja, izpildot jaunas iepakojuma un preču sastāva prasības, samazinātos. Nelegālajam tirgum pieaugot par 18%, valsts budžets zaudētu ap 30 miljoniem latu akcīzes nodokļu ieņēmumu, nerēķinot PVN, papildu izdevumus kontrolei un organizētās noziedzības apkarošanai.

 LTA norāda, ka šīs iniciatīvas rada jautājumus par to, kas ir Latvijas prioritātes šobrīd - būt pirmajiem, kas ievieš visus iespējamos ierobežojumus uzņēmējiem, vai vispirms radīt konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi, samazināt administratīvo slogu un nodrošināt efektīvu jau esošo normu piemērošanu.


Написать комментарий