Ūdens līmenis Daugavā strauji ceļas, drīz vien sāksies ledus iešana

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sakarā ar to, ka pēc sinoptiķu prognozēm, šajā nedēļā gaisa temperatūra Daugavpilī var paaugstināties līdz pat  + 12...+16 grādu atzīmei, tāpēc tuvākajās dienās ūdens līmenis var krasi pacelties.

Pašlaik ļoti ātri ūdens līmenis ceļas Daugavas pietekās: Dubnā, Rēzeknē, Ogrē, Aiviekstē.

Svētdienas vakarā, 14.aprīlī, ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bija 2,40m. Neskatoties uz to, ka vēl sestdien ledus upē bija 46 cm biezs, tas ātri zaudē savu izturību, paliek tumšs un drīz vien sāk kustēties.

Kā pavēstīja Daugavpils novada domes izpilddirektora vietnieks Aleksandrs Aizbalts, ledus iešana pie mūsu pilsētas sāksies jau pēc dažām dienām: no 14. līdz 18.aprīlim. Pie tam, ja ūdens līmenis upē pārsniegs bīstamo slieksni 7,5 metrus, tad tiks organizēta diennakts dežūra.

Speciāli izveidotas avārijas brigādes jau ir gatavībā, bet cilvēki, kas ir plūdu apdraudēti, būs evakuēti uz Medumu speciālo skolu, kur varēs izmitināt apmēram 100 cilvēku. Tā saucamajā riska zonā pagājušā gadā dzīvoja vairāk nekā 190 cilvēku un bija reģistrēti 250 liellopi. Pie tam, vēl 120 cilvēki diennaktis pavadīja vasarnīcās.

Kopumā pavasara plūdu dēļ var būt appludināti  vairāk nekā 5 000 hektāru zemes, 121 dzīvojamās mājas un 1 270 vasarnīcas sešos Daugavpils apvidos: Līksnā, Sventē, Nīcgalē, Taborē, Kalkūnē, kā arī Višķu pagastā Dubnas upes plūdu dēļ.

Riska zonas appludināšanai Daugavas ūdens līmenim ir jāpaceļas līdz 7,5 metru atzīmei. Ja ūdens līmenis sasniegs 4,50 metrus, tad sāksies Sventes pagasta, tajā skaitā arī Nīcgales vasarnīcu kooperatīva „Ļubiste” appludināšana.

Pēc Latgales vides centra ģeologu un meteorologu datiem, pagājušās diennaktīs Daugavas ūdens līmenis netālu no Krievijas teritorijas ir paaugstinājies apmēram par 60 cm. Strauji ūdens līmenis kāpjas arī Baltkrievijā: Verhņedvinskas rajonā ūdens līmenis diennakts laikā ir pacēlies vairāk nekā par 108 cm.


Написать комментарий