Rēzeknes Augstskolā notika “Juristu dienas 2013”

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

No 2. līdz 4. aprīlim Rēzeknes Augstskolā (RA) notika „Juristu dienas 2013”, kas tika organizētas jau 11. reizi. Tās iesākās ar inscenēta tiesas procesa izspēli, turpinājās trešdien ar tiesību aizsardzības iestāžu apmeklējumiem Rēzeknē un dažādām lekcijām Humanitāro un juridisko zinātņu fakultātes telpās, ziņo Rēzeknes portāls. 

Juristu dienas noslēdzās ar zinātniski praktisko konferenci „Nacionālās tiesību sistēmas problēmas un to risinājumi” un Juristu balli.
Kas ir Juristu dienas un ko students gūst, tajās piedaloties, stāsta Humanitāro un juridisko zinātņu fakultātes dekāne, Mg. paed.

vieslekt. Veronika Korkla: „Juristu dienas ir iespēja studentiem sadarboties ar docētajiem un profesionāļiem, kas pārstāv tiesību jomu. Sadarbība ir daudzveidīgāka gan praktiskajās formās, gan arī tiek aktualizēti nozares zinātniskie aspekti. Studenti no dažādiem kursiem lielākoties darbojas kopā gan tiesas procesa izspēles sagatavošanā un izspēlē, gan konferencēs, gan lekcijās, līdz ar to arī notiek jomas studējošo saliedēšanās, pieredzes apmaiņa. Turklāt arī docētāji var dalīties pieredzē par problēmām, kas varbūt nav izvērsti iztirzātas lekcijās. Pirmkursniekiem tā ir laba pieredze saprast, kas ir tas virziens tiesībās, kurās viņi gribētu specializēties, tādējādi arī izzinot labāk savu profesiju.”

Kāpēc un kādā kontekstā pirms 11 gadiem RA tika organizētas Juristu dienas, atklāj profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Tiesību zinātne” direktore, Mg.soc.sc., Mg.iur. lektore Kristīne Karpoviča: „Vispār tā ideja ir radusies kontekstā ar Latvijas Juristu dienām, kuras tika organizētas visā Latvijā un tad arī, apkopojot pasākumus, kas studiju virzienā tika organizēti, tika izveidotas RA Juristu dienas.”

Par šo Juristu dienu devumu RA akadēmiskajai videi un studentiem K.Karpoviča saka: „Pirmkārt, tas ir saliedējošs pasākums visiem studiju virziena pārstāvjiem un akadēmiskajam personālam: docētājiem un studentiem. Šim pasākumam ir arī zinātniska ievirze. Šobrīd tradicionāli Juristu dienu ietvaros tiek organizēta zinātniski praktiskā konference, kur sanāk kopā gan savas jomas profesionāļi, gan docētāji un studenti, daloties jaunākajās zinātniskajās atziņās tiesību zinātnes jomā, dažādos virzienos: krimināltiesībās, civiltiesībās, valsts tiesībās.”

Juristu dienas ievadīja skatītājiem interesantākais pasākums – tiesas procesa izspēle, kurā piedalījās divas 3. kursa komandas un divas 1. un 2. kursa apvienotās komandas. RA studente Agita Papkova (1.HTB), stāstot par personisko pieredzi, atzīst, ka tiesas procesa izspēle bija iespēja risināt reālu situāciju un aizstāvēt savu viedokli, iejūtoties advokāta un prokurora lomā. Arī Māris Kivrāns atzīst, ka „tiesas procesa izspēle bija pietuvināta reālajai situācijai.” Abi studenti atzīst, ka tas bijis viens no interesantākajiem Juristu dienu pasākumiem, kā otru minot Juristu balli.

Kāzusa izspēlē uzvarēja apvienotā 1. un 2. kursa komanda, kuras sastāvā bija Ilze Krēsliņa (1.HTB), Rita Linuža (2.HTB) un Oskars Vasiļjevs (2.HTB). Protams, arī citi nepalika bešā, jo, kā stāsta profesionālās izglītības bakalaura studiju programmas „Tiesību zinātne” direktore K. Karpoviča, katram tika kāda nominācija: tika nominēts labākais prokurors, labākais aizstāvis, labākais padomdevējs, bija nominācija par trāpīgākajiem izteicieniem u.c.

Par tiesas procesa izspēli viedokli sniedz arī žūrijas pārstāvis – RA Tiesību zinātņu katedras vadītājs, Dr.psych., asoc.prof. Aivars Buls: „Process bija labi organizēts un realizēts. Labāka tomēr bija aizstāvība, bet tas ir arī objektīvi vieglāk nekā apsūdzības celšana. Kā trūkumu varētu minēt to, ka ne visi komandu dalībnieki bija naski uz uzstāšanos, taču tas droši vien ir likumsakarīgi, jo kādam jābūt grupas līderim un vairāk jārunā. Visa tiesas procesa gaitā dominēja vecākie kursi (un tam noteikti tā būtu jābūt), jo sevišķi 3. kursa pirmā komanda. Taču finālā pa „adatas aci” iekļuvusī 2. kursa otrā komanda negaidīti (vismaz žūrijas dalībnieku skatījumā) izrādījās nedaudz pārāka.”

Juristu dienas ir vērtīgs pasākums, kurā pieredzi gūst gan studenti, gan arī docētāji. Kā uzsvēra RA Tiesību zinātņu katedras vadītājs Aivars Buls: „Lielākais ieguvums ir studentiem, jo sevišķi, pirmā kursa, – apmeklējot un gūstot sev reālu priekšstatu par konkrētām tiesībaizsardzības iestādēm, to funkcijām, viņi klausās lekcijas un piedalās zinātniski praktiskā konferencē par jautājumiem ārpus studiju programmas. Arī pārējie studenti iegūst no šīm dienām, jo katrs vairāk vai mazāk aktīvi piedalās zinātniski praktiskajā konferencē. Savukārt docētāji apmainās idejām, iesaistās diskusijās ne tikai savā starpā, bet arī ar tiem Juristu dienu dalībniekiem – ciemiņiem, kuri nav RA personāls.”


Написать комментарий