Valdība atbalsta veselības nodokļa ieviešanu; to nodalīs no IIN

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc plašām diskusijām valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas ieceri veselības aprūpes finansējumu sasaistīt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un to nodalīt no esošās nodokļa likmes.

Valdība gan nolēma, ka veselības nodokļa iezīmētā daļa būs mazāka par 3,65%, kā to sākotnēji vēlējās Veselības ministrija (VM).
VM tagad četru mēnešu laikā būs jāsagatavo jau konkrētas normatīvu izmaiņas, kuras ietvers jauno kārtību. Plānots, ka jaunā kārtība varētu stāties spēkā no 2014.gada 1.jūlija.

Lai gan sēdes laikā Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) protestēja pret sagatavoto koncepciju un lēmuma pieņemšanā atturējās arī labklājības un finanšu ministri, valdības vairākuma atbalstu šī iecere guva.

Pirms valdības sēdes veselības nozares pārstāvji, pauda atbalstu šai koncepcijai, piekrītot ministrijas iepriekš izteiktajam viedoklim, ka tā sniegs ilgtermiņa vispārēju ieguldījumu veselības aprūpes uzlabošanā. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis apgalvoja, ka "piekrīt šai koncepcijai 70 – 80% apmērā".

"Mūsu pacients ir virs 60 gadiem un ar hroniskām kaitēm, slogs ārstiem ir ļoti liels un jaunas veselības aprūpes koncepcija ir ļoti svarīga. Mūsu slimnieks nevar atļauties maksāt 9,5 latus dienā par gultas vietu, kamēr Igaunijā šī summa ir tika 3 eiro (2,1 lati)," norādīja Apinis.

VM piedāvāja divus iespējamos veselības finansēšanas modeļus. Viens no tiem paredzēja, ka plānveida veselības aprūpi saņemtu tikai tie iedzīvotājiem, par kuru ienākumiem ir aprēķināts IIN vai valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Savukārt otrs variants paredzēja ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, ieviešot veselības nodokli 3,65% apmērā.

Par šo otro variantu iestājās arī Veselības ministrija, savukārt pret to iebilda Finanšu ministrija, uzsverot, ka joprojām nav atrisināts jautājums, kā notiks finanšu pārdale ar pašvaldībām, kuras šī nodokļa iezīmēšanas rezultāta zināmus līdzekļus zaudēs.

Iepriekš Finanšu ministrija arī paudusi, ka šāds nodoklis arī neradot jaunas naudas plūsmas, tikai papildus slogu administrēšanā.

Ar otrdienas valdības rīkojumu VM ir noteikta par atbildīgo institūciju koncepcijas īstenošanā, kurai četru mēnešu laikā ir jāizstrādā un jāiesniedz Ministru kabinetā nepieciešamo normatīvo aktu projekti.


Написать комментарий