Līvānu stikla muzejs ir vēris durvis saviem apmeklētājiem 1

foto: Latgales mākslas un amatniecības centrs
foto: Latgales mākslas un amatniecības centrs

Pagājušo piektdien, 12. aprīlī plkst. 14:00 svinīgā gaisotnē tika atklāts vēsturiskais Līvānu stikla muzejs jaunajās telpās Latgales mākslas un amatniecības centrā, Līvānos, Domes ielā 1.

Svinīgā pasākuma atklāšanā, vienīgie stikla sīkfigūru meistari Latvijā, Andrejs un Artūrs Virbuļi no Ventspils, kā atklāšanas simbolu un arī Līvānu novada simbolu, veidoja atslēgu no stikla. Latgales mākslas un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne izveidoto stikla atslēgu svinīgi pasniedza Līvānu priekšsēdētājam Andrim Vaivodam simboliskai Līvānu stikla muzeja zāles atslēgšanai.


Stikla meistaru atslēgas veidošanas laikā tika pirmatskaņota Līvānu stiklam speciāli radīta un veltīta mūzika, ko ar savu iniciatīvu radīja dīdžeji no Līvāniem Raitis un Gatis apvienojot savus spēkus radošajā skaņražu apvienībā „Līvānu skaņu fabrika”.

Svinīgajam muzikālajam priekšnesumam sekoja pateicības izteikšana visiem tiem cilvēkiem, iestādēm un uzņēmumiem, kuri aktīvi iesaistījās, bija atsaucīgi un neatteica jebkurā palīdzībā, lai pēc iespējas veiksmīgāk iekārtotu vienu vai otru ekspozīciju. Liela pateicība tika izteikta Latgales reģiona attīstības aģentūrai, tā direktoram Mārim Bozovičam un projektu vadītājam Jānim Veipam, Latgales plānošanas reģionam, kā arī visiem Līvānu novada domes darbiniekiem, priekšsēdētājam Andrim Vaivodam, izpilddirektoram Uldim Skreiveram, visai plānošanas un attīstības nodaļai un saimniecības daļas darbiniekiem.

Liela pateicība tika izteikta personīgi Ainai Čaplinskai bijušās Hansabankas darbiniecei, pateicoties kurai Līvānu stikla ekspozīcija veiksmīgi nonāca pašvaldības īpašumā. Tāpat liela pateicība interjera dizaina autoriem Silvijai Berezovskai un Raimondam Vindulim par izlolotājām idejām un ieguldīto darbu. Pateicība arī IK „Lamilats” un visiem iesaistītajiem meistariem par ekspozīciju labiekārtošanu. Liela pateicība SIA „Saprobalt” un tā pārstāvim Jurim Kirilovam par atbalstu, sapratni un vērtīgajiem eksponātiem Līvānu stikla muzeja ekspozīcijai. Neizmērāma pateicība arī bijušajiem Līvānu stikla fabrikas darbiniekiem par sniegto informāciju, fotogrāfijām un arī eksponātiem. Tāpat liela pateicība ikvienam, kas atbalstīja gan materiāli, gan arī morāli. Pēc garā pateicības saraksta sekoja pasākuma viesu svinīgas uzrunas un apsveikumi.

Līvānu stikla muzeja zāles atklāšana mijās arī ar pārējo Latgales mākslas un amatniecības centra telpu apskati. Līdz ar Līvānu stikla ekspozīcijas pārveidi, tika rekonstruēta arī patstāvīgā vēsturiskā ekspozīcija „Amatnieki Latgalē 19. – 20. gs.”. Rekonstruētajā ekspozīcijā, atklāšanas dienā viesiem tika dota iespēja nodegustēt jauno, konkursā apstiprināto Līvānu novada firmas ēdienu „Dubnas un Daugavas akmeņi”, ko turpmāk piedāvās kafejnīca „Sipres”. Savukārt nelielajā Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē tika atklāta radošās apvienības „Perspektīva” organizētā izstāde, kurā apskatāmi stikla izstrādājumi, veidoti trijās dažādās, tematiskajās stikla kausēšanas darbnīcās.

Ikkatrs pasākuma viesis prom devās ar nelielu suvenīru – pie pastkartes piestiprinātu miniatūru, bet ļoti vērtīgu stikla gabaliņu kā daļu no vēsturiskā Līvānu stikla muzeja. Miniatūrie stikla gabaliņi mākslinieces Ingas Salmiņas vadībā tika speciāli sakausēti no septiņiem Līvānu stikla muzeja stikla traukiem, kuri netika nosargāti ekspozīcijas pārvešanas laikā.

Pēc emocionālās Līvānu stikla muzeja atklāšanas, nākošajā dienā Latgales mākslas un amatniecības centrā sekoja Atvērto durvju diena, kad jebkuram interesentam tika dota iespēja bez ieejas maksas apskatīt gan jaunatklāto Līvānu stikla muzeju, gan arī rekonstruēto ekspozīciju „Amatnieki Latgalē 19. – 20. gs. ”. Centru kopumā, vienas dienas laikā, apskatīja gandrīz 700 cilvēki gan vietējie, gan arī no citām Latvijas pilsētām.
 



Написать комментарий

ceru ka Godmaņa ,Buša fotogrāfijas "faz,profiļ" arī būs muzejā ar piezīmi...viņi gremdeja...