Pulicera prēmija piešķirta romānam par Ziemeļkoreju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Amerikāņu rakstniekam Ādamam Džonsonam piešķirta prestižā Pulicera prēmija daiļliteratūrā par romānu, kura darbība norisinās Ziemeļkorejā, vēstīts Pulicera prēmijas interneta vietnē un ārvalstu medijos.

Šogad prēmija daiļliteratūrā piešķirta pēc divu gadu pauzes, jo pērn žūrija nespēja nosaukt laureātus šajā nominācijā. Džonsona romāns "Bāreņu pavēlnieka dēls" (The Orphan Master's Son) stāsta par kādu Ziemeļkorejas puisēnu, kurš mīt viņa tēva pārvaldījumā esošā bērnunamā. Romāna autors to sarakstīja pēc viesošanās Ziemeļkorejā 2007.gadā.


Kritiķi nodēvējuši Džonsona grāmatu kā "neparasti meistarīgu romānu, kas lasītāju aizved piedzīvojumiem bagātā ceļojumā uz totalitārā režīma pārņemto Ziemeļkoreju". Savukārt romāna autors, kurš šajā valstī bija viesojies veselu pusgadu, saka, ka viņam ir gribējies parādīt, ko nozīmē būt vienkāršam cilvēkam Ziemeļkorejā. "Šīs zemes iedzīvotājiem ir aizliegts kontaktēties ar ārzemniekiem, tāpēc galvenais manas izziņas instruments bija iztēle," saka Džonsons.

Pulicera prēmija dramaturģijā šogad piešķirta Ajadam Ahtaram par lugu "Apkaunotais", kuras darbība stāsta par pakistāniešu jurista identitātes krīzi.

Žurnālistikā četras balvas piešķirtas "The New York Times" pārstāvjiem, no kuriem "starptautiskajā žurnālistikā" tā tikusi Deividam Barbozam par korupcijas lietas izmeklēšanu Ķīnas valsts paŗvaldē.

Pulicera prēmija vēsturē piešķirta Frederikam Logevallam par apjomīgu pētījumu Vjetnamas kara vēsturē. Savukārt dzejā tā tikusi amerikāņu dzejniecei Šaronai Oldsai.

Fotožurnālistikā balvas piešķirtas aģentūru AP un AFP fotogrāfiem par reportāžām no Sīrijas.

Pulicera prēmija ir prestižākā literatūras un žurnālistikas balva ASV. Tā izveidota pēc 20.gadsimta sākumā dzīvojošā ungāru izcelsmes mediju magnāta Džozefa Pulicera atstātā testamenta. Balva tiek piešķirta kopš 1917.gada un katrs tās laureāts saņem 10 000 ASV dolāru prēmiju. Šogad 21 nominācijai tika iesniegti vairāk nekā 2500 pieteikumi.


Написать комментарий