Saņemot atļauju, valsts mežos var tecināt bērzu un kļavu sulu

foto: pareizs-uzturs.com
foto: pareizs-uzturs.com

Kopā ar ieilgušo ziemu ir iekavējusies arī bērzu un kļavu sulu tecināšanas sezona – ja pagājušajā gadā visi šī veselīgā dzēriena cienītāji varēja to nobaudīt jau pirmajā aprīļa pusē, tad šogad kļavu sulu tecināšana ir sākusies pavisam nesen.

Savukārt bērzu sulas tecināšana vēl tikai sāksies. Par to Gorod.lv korespondentam pastāstīja Ziemeļu Latgales mežsaimniecības Nīcgales meža apgabala vadītājs Andris Cirsis.

Pēc eksperta vārdiem, svarīgi ir zināt, ka sulu valsts mežos iedzīvotāji varēs tecināt, ja viņiem ir meža apgabala vadītāja atļauja. Kā piezīmēja Andris Cirsis, meža apgabala vadītājs norādīs uz vietu, kurā notiek meža izciršana – tieši šajās vietās iesaka tecināt sulas.
Bez tam A.Cirsis atzīmēja, ka koka stumbru ieteicams urbt ne dziļāk par 5 cm, pie tam der atcerēties , ka pēc sulas notecināšanas, atveri ir ieteicams aizsprostot ar koka korķi – to dara tādēļ, lai koks nesāktu pūt un uz tā neizplatītos sēnīte, kas parasti noved līdz koka bojāejai.
Kā piebilda Ziemeļu Latgales mežsaimniecības izpilddirektors Antons Breidaks, prognozēt termiņus,  kuriem izritot sulas tecināšana būs iespējama, nevar, jo tas ir atkarīgs no laika apstākļiem. Pēc A.Breidaka vārdiem var notikt arī tas, ka bērzu sulas tecināšana var būt iespējama tikai nedēļu. Atgādināsim, ka kļavu un bērzu sulas tecināšana sākas līdz ar augsnes atkušanu, bet noslēdzas, kad kokos sāk plaukt pumpuri.


Написать комментарий