Saeimas deputāte: plūdi jānovērš savlaicīgi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, katru gadu Daugavpils novada iedzīvotāji cieš no pavasara plūdiem. Saskaņā ar speciālistu prognozēm, pastāv iespēja, ka šogad ūdens līmenis Daugavā Daugavpilī un apkārtnē pacelsies līdz 8 metriem.

Novada iedzīvotāji visā vaino Pļaviņas HES. Tomēr, pēc Saeimas deputātes no Latgales Marjanas Ivanovas-Jevsejevas vārdiem, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija esot viņai apliecinājusi, ka tas nav īstais iemesls.

„Kopā ar vasarnīcu kooperatīvu „Ļubasti” vērsāmies pēc paskaidrojumiem uz novada domi. Saskaņā ar likumu tieši pašvaldībai jānoskaidro plūdu iemesli un pēc iespējas jānovērš tie. Taču bez valsts dotācijām šajā gadījumā grūti iztikt”, - atzīmēja deputāte.

Vasarnīcu kooperatīva „Ļubasti” pārstāvji paziņoja, ka ciemats bijis applūdis trīs gadus pēc kārtas, sākušas trūdēt vasarnīcu mājiņas, gājuši bojā visi iestādījumi. Ūdens līmenis Daugavā cēlies līdz 7,73 metriem, tomēr nekādi pasākumi, kas varētu novērst šo situāciju, netika veikti.

„Pēc ministrijas viedokļa, novada domei bija jāizvērtē meliorācijas kanālu stāvoklis un bebru rosība kooperatīvam piegulošajā ezerā Ļubasti. Tie ir tikai daži piemēri, kā varētu samazināt plūdu draudus. Plūdiem nav jābūt galīgam spriedumam. Esam noskaidrojuši, ka Pļaviņas HES neietekmē Līksnas pagasta appludināšanu, jo riska zona atrodas 95 km attālumā no pagasta. Tomēr tas nenozīmē, ka valsts nav atbildīga par šīs problēmas risināšanu”, - uzskata deputāte.

Pirms dažām dienām M.Ivanova-Jevsejeva sagatavoja pieprasījumu Daugavpils novada domei, lai noskaidrotu, vai tika konstatēti novada pagastu appludināšanas iemesli un kādi pasākumi tika veikti to novēršanai.

Cīņa ar stihiju saistīta ar lieliem izdevumiem, tādēļ pēc atbildes saņemšanas deputāte plāno ierosināt domes un ministrijas pārstāvjiem organizēt apaļo galdu, lai noskaidrotu abu iestāžu atbildības zonas, kā arī informētu iedzīvotājus, kuri ir cietuši no plūdiem, kā šī problēma tiks risināta nākotnē.

„Un galvenais, kādi līdzekļi tiks iedalīti šim mērķim. Ņemot vērā novada budžeta iespējas, pieprasīsim arī ministrijas atbalstu”, - teica M.Ivanova-Jevsejeva.
 



Написать комментарий