Aizritējusi ikgadējā Daugavpils Universitātes starptautiskā zinātniskā konference

foto: Daugavpils universitāte
foto: Daugavpils universitāte

No 2013. gada 10. līdz 12. aprīlim Daugavpils Universitātē norisinājās ikgadējā starptautiskā zinātniskā konference, kurai šogad bija jubilejas gads – tā notika 55. reizi.

Daugavpils Universitātes (DU) starptautiskās zinātniskās konferences mērķis ir pulcināt dažādu zinātņu nozaru pārstāvjus, lai veicinātu diskusiju par zinātnes attīstības iespējām. Pateicoties tam, ka konferencei piemīt starpdisciplinārs raksturs, kā arī faktam, ka tajā piedalās gan studējošie, gan arī ievērojami zinātnieki no dažādām pasaules valstīm, pasākumā notiek diskusija gan starp zinātnieku paaudzēm, kas nav mazsvarīgi mūsdienu zinātnes attīstībā, gan arī tiek aplūkotas problēmas reģiona un Eiropas attīstības kontekstā.


Konferences atklāšanas pasākums notika 10. aprīlī. Tajā dalībniekus uzrunāja un sveica DU zinātņu prorektore, asociētā profesore Inese Kokina un Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova, kura konferences viesus paralēli konferences darbam aicināja iepazīt Daugavpils pilsētas viesmīlību. Konferences gaitu turpināja plenārsēde. Tajā ar atklātajām lekcijām uzstājās Daugavpils Universitātes Gada balvas zinātnē 2012 ieguvēji profesore Zaiga Ikere un asociētais profesors Edmunds Tamanis. Ar ziņojumiem plenārsēdē piedalījās arī DU viesdocents Dirks Baldess (Vācijas Akadēmiskais apmaiņas dienests), akadēmiķe Raita Karnīte (Latvijas Zinātņu akadēmija) un Nikolaja Kopernika Universitātes Centrāl- un Austrumeiropas studiju centra vadītājs Vojcehs Kosjedovskis.

Turpinājumā sekoja konferences darbs grupās, kuras kopumā bija 33. Konferences darbā iesaistījās vairāk nekā 420 zinātnieku no 8 valstu augstskolām un zinātniski pētnieciskajiem centriem. Tie bija pārstāvji no  Baltkrievijas, Francijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Vācijas.

Konferences ietvaros, 11. aprīlī, norisinājās arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) un DU organizētā LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas izbraukuma sēde. Tajā nacionālās un eiropeiskās identitātes kontekstā notika diskusijas par valodas, Latvijas vēstures, reliģijas, kultūras u.c. jautājumiem. Sēdi vadīja Dr.habil.phil., akadēmiķe Maija Kūle.

Daugavpils Universitātes 55. Starptautisko zinātnisko konferenci organizēja Daugavpils Universitāte un Daugavpils Universitātes Jauno zinātnieku asociācija.
 



Написать комментарий