ASV pazīstamu mākslas magnātu apsūdz kriminālas impērijas atbalstīšanā

foto: db.lv
foto: db.lv

ASV varasiestādes uzsākušas izmeklēšanu pret 34 cilvēkiem saistībā ar nelegālu azartspēļu organizēšanu slavenībām un bagātniekiem.

Tiesas procesa ietvaros ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) veicis kratīšanas Manhetenas Helija Nahmada mākslas galerijā.
Tostarp ASV varasiestādes apsūdzējušas galerijas īpašnieku, libāniešu izcelsmes miljonāru un baņķieri Hilelu Nahmadu, kā arī viņa partneri Krievijas kriminālo aprindu pārstāvi Alimzhanu Tokhtakhounovu sauktu arī par Zagli (Vor), vēsta Bloomberg.

Varasiestādes norāda, ka izveidotā noziedzības impērija bijusi plaša un aptvērusi abus Atlantijas okeāna krastus. Noziedznieki ASV, izmantojot Kipru, «atmazgājuši» Krievijā nelikumīgi iegūtus finanšu līdzekļus.

Izmeklēšanas ietvaros FIB aģenti pārbaudījuši arī vairākus luksusa klases apartamentus Trampa tornī Manhetenas Piektajā avēnijā. Līdz šim ASV varasiestādes arestējušas 20 cilvēkus. Sagaidāms, ka H. Nahmands varasiestādēm padosies Losandželosā. H. Nahmands, kura galerija nodarbojas ar tādu pazīstamu autoru kā Pablo Pikaso darbu tirdzniecību, apsūdzēts izspiešanā un naudas atmazgāšanā. Starp arestētajiem ir arī kāds finanšu giganta JPMorgan Chase augsta līmeņa baņķieris.

Libānas izcelsmes Heliju dinastija ir vieni no pasaules ietekmīgākajiem mākslas darbu īpašniekiem un tirgotājiem. Saskaņā ar Forbes aplēsēm, ģimenes rīcībā varētu būt aptuveni trīs miljardi ASV dolāru.

Viena no noziedzīgā pasākuma daļām, kuru vadījis 52 gadus vecs Krievijas izcelsmes Ņujorkas iedzīvotājs Vadims Trinčers, nodarbojusies ar naudas atmazgāšanu, ieguldot to nekustamajos īpašumos un vērtspapīros. Ņujorkā bāzētajam grupējumam «aizsardzību» nodrošinājis A. Tokhtakhounovs. Par saviem pakalpojumiem viņš divu mēnešu laikā saņēmis desmit miljonus ASV dolāru.

Savukārt otrs noziedznieku izveidots pagrīdes uzņēmums – kas atradies Kalifornijā – organizējusi augsta riska nelegālas azartspēles – lielākoties pokera spēles un derības, kurās piedalījušies slavenības un miljardieri. Anonīmi avoti Forbes atklājuši, ka nereti nelegālo azartspēļu pasākumos kārtību uzraudzījusi bruņota apsardze un tajos piedalījušās tādas Holivudas zvaigznes kā Bens Afleks un Lenonardo Di Kaprio. Kalifornijas grupu ar naudu daļēji atbalstījusi Helija Nahmada galerija. Kāds noziedznieku  klients azartspēlēs zaudējis divus miljonus ASV dolāru un bija spiests atteikties no savas santehnikas kompānijas.


Написать комментарий