Tilde: eiro ieviešanas procesā sagaidāms “eirostress”

foto: travelnews.lv
foto: travelnews.lv

Eiro ieviešanas procesa laikā Latvijā būtiski pieaugs stresa līmenis, kā rezultātā var ievērojami palielināties psihosomatisko slimību skaits, secina Baltijas tehnoloģiju uzņēmums Tilde, kas izanalizējis situāciju valstīs, kurās līdz šim, nomainot nacionālo valūtu, ieviests eiro.

Īpaši problemātisks šis posms var būt tieši tirdzniecības nozarē strādājošajiem. «Skaidras naudas pieaugums, bailes no nezināmā, lielas rindas – šie ir tikai daži aspekti, kuru dēļ valūtas maiņas laikā cilvēki var sākt pastiprināti slimot,» skaidroTildes Jumis pārstāve Ilze Lapiņa.

Viņa min Igaunijas piemēru, kur eiro ieviešana izraisījusi līdzīgu efektu, un kaimiņvalsts kolēģi iesakot jau savlaicīgi uzņēmējiem, īpaši tirgotājiem, sākt gatavoties eiro ieviešanas procesam. «Ir laikus jāsāk domāt par to, kas uzņēmumā jāmaina un kādi procesi jāveic, lai eiro ieviešanas laikā būtu mazāk stresa un darbiniekiem maksimāli atvieglotu darba ikdienu,» skaidro I. Lapiņa.

Tilde akcentē, ka periods, kad vienlaikus varēs norēķināties divās valūtās, var radīt milzīgu stresu tirdzniecībā un grāmatvedībā strādājošajiem. Kompānija norāda uz ekspertiem, kas atzīst, ka cilvēki šādos apstākļos nespēj operatīvi «pārslēgties» un atšķirt valūtas, kas rada grūtības strādāt.

«Jau šobrīd jāpadomā par inkasatoru pakalpojumiem, jo, norēķinoties skaidrā naudā latos, atlikumu drīkstēs izdot tikai eiro. Veikalos uzkrāsies lati, kurus vajadzēs nogādāt līdz bankai iznīcināšanai, savukārt bankās būs rindas. Tas nozīmē tikai to, ka jau šobrīd ir jāvienojas par inkasatoru pakalpojumiem,» akcentē I. Lapiņa.

Tildes Jumis pārstāve uzskata, ka, neskatoties uz faktu, ka jau pēc astoņiem mēnešiem Latvijas latu nomainīs eiro, uzņēmēji joprojām nepietiekami pievērš uzmanībut tam, kā valūtas maiņa ietekmēs, piemēram, savstarpējos norēķinus; kas jāņem vērā, lai atvieglotu eiro ieviešanas procesu utt. Savukārt iedzīvotāji nav pietiekoši informēti par gaidāmajām pārmaiņām, kas Latviju sagaida sākot ar nākamā gada 1. janvāri.


Написать комментарий