A.Jegorova: Pansionāts Demenes pagastā ir sociālās aprūpes alternatīvas veiksmīgs piemērs

foto: dnd.lv
foto: dnd.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņojis par pansionāta izveidi Demenes pagastā, kurā pašlaik dzīvo seši vientuļie pensionāri.  Izrādījās, ka Latvijai kopumā un Daugavpils novadam atsevišķi šis pansionāts ir sociālās aprūpes alternatīvas veiksmīgs piemērs, kas jāņem vērā un jāattīsta.

Šajā sakarā vērsāmies pie Daugavpils novada domes Sociālā dienesta vadītājas Annas Jegorovas.

Pēc viņas vārdiem, sociālās aprūpes alternatīvie veidi ir Labklājības ministrijas pamatnostādījums kopš 1997.gada, to mērķis esot pietuvināt aprūpēto cilvēku vidi ģimenes videi. Savukārt nesen izremontētais pansionāts Demenes pagastā ir sociālās aprūpes alternatīvo veidu veiksmīgs piemērs.

Priecē tas, ka jaunais pansionāts nav vienīgais Daugavpils novadā. Pēc A.Jegorovas vārdiem, no 2003.gada Kalupē darbojas līdzīga iestāde, kura savas darbības laikā esot palīdzējusi 42 novada iedzīvotājiem, šobrīd tur dzīvo 8 cilvēki. Šāda veida palīdzība būtu nepieciešama vēl vismaz 18 novada iedzīvotājiem.

Pēc Sociālā dienesta vadītājas vārdiem, minētais sociālās aprūpes veids esot pieprasīts un tiešām labs, jo lielākā daļa vecu cilvēku nevēlas pamest dzimto pagastu vai ciematu. Cilvēkam nepieciešama komunikācija, kura pansionātā atgādina attiecības ģimenes lokā.
Sociālās aprūpes alternatīvos veidus atbalsta Daugavpils novada dome un pagastu pārvaldes, tomēr, pēc Anna Jegorovas vārdiem, jāmeklē jauni atbalsta veidi, jāpiesaista iedzīvotāji, piemēram, uzņēmēji.


Написать комментарий