34% ātros kredītus ņem ikdienas tēriņiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdaļa jeb 34% nebanku kredīti tiek izmantoti ikdienas tēriņiem, secināts tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS aptaujā, kas veikta šā gada martā.

Katrs piektais jeb 21% respondentu norādīja, ka kredītu aizņēmies dažādu lielāku pirkumu veikšanai, tikpat daudzi tos izmanto komunālajiem maksājumiem vai neplānotiem izdevumiem, kas saistīti ar personīgo transportu, bet 17% aizdevums nepieciešams neparedzētu ārstniecības izdevumu apmaksai. Tikai 18 % respondentu pakalpojumu izmantojuši citu kredītu un parādsaistību segšanai, bet ievērojami mazāk - 6% respondentu izdevumiem, kas saistīti ar izklaidi, ceļojumiem, svētkiem vai hobijiem.
79% kredītņēmēju īstermiņa aizdevumus gada laikā izmantojuši ne vairāk kā trīs reizes (43% reizi gadā).

Ienākumu analīze rāda, ka cilvēki Latvijā dzīvo no algas līdz algai un nevar atļauties veikt uzkrājumus neparedzētiem gadījumiem. Lielākā daļa jeb 75% Latvijas iedzīvotāju neveic uzkrājumus, jo nevar to atļauties. Zaudējot regulāros ienākumus, 35% mājsaimniecību spētu iztikt tikai vienu mēnesi, norāda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Saskaņā ar SKDS aptaujas datiem, 11% Latvijas iedzīvotāju nepietiek naudas pārtikai. Katram trešajam jeb 30% pietiek naudas pārtikai, bet apģērbu iegāde rada finansiālas grūtības. Gandrīz puse jeb 44% respondentu atzina, ka ilgtermiņa preču, piemēram, televizora vai ledusskapja, iegāde rada finansiālas grūtības. Tikai 12% Latvijas iedzīvotāju bez grūtībām var iegādāties ilgtermiņa lietošanas preces.

Atbildot uz jautājumu, vai Latvijā vispār būtu jāaizliedz nebanku pakalpojumi, lielākais vairākums jeb 76% respondentu aizliegumu neatbalsta. Katrs trešais jeb 32% iedzīvotāju pilnībā piekrīt, ka daudziem iedzīvotājiem nebanku kredītdevēji ir vienīgā iespēja aizņemties nelielas summas, savukārt 42% drīzāk piekrīt šādam apgalvojumam.


Написать комментарий