Ūdens līmenis Daugavā tuvojas kritiskai atzīmei: Daugavpilī un novadā izsludinās ārkārtas stāvokli

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdienas, 18.aprīļa, vakarā Daugavpils pilsētas domē notika Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēde, kurā tika nolemts griezties valdībā, lai mūsu pilsētā un novadā izsludinātu ārkārtas stāvokli, un plūdu dēļ radušos problēmu risināšanai piesaistītu Nacionālos bruņotos spēkus.

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska izteica bažas par ūdens līmeņa pacelšanos, kā rezultātā novadā izveidojusies nopietna situācija: ceturtdienas vakarā no 269 novada iedzīvotājiem no ārpasaules ir nošķirti 148 cilvēki, un ūdens līmenis turpina celties. Applūdinātas 4 mājas Ilūkstē, kā arī divi vietējās nozīmes autoceļi.

J.Jalinska ir pārliecināta, ka galvenais ir cilvēku dzīvību saglabāšana. Tas jādara operatīvi un vienlaicīgi, jo 148 cilvēki ir nošķirti no ārpasaules un katrā pagastā ir kāda applūdināta māja, lielākais cilvēku skaits, kuriem nepieciešama evakuācija no ciemata, ir 14 cilvēki.

Jāatzīmē, ka vairākos novada pagastos iedzīvotāju evakuācijai ir tikai viena laiva, ar kuras palīdzību tāpat nevar tikt līdz applūdinātiem rajoniem. Piemēram, ledus blāķu liela daudzuma un straujas straumes dēļ nav iespējams tikt līdz Ribaku ciematam. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Latgales brigādes komandieris Česlavs Šmuksts solīja nepieciešamības gadījumā stundas laikā sagādāt nepieciešamās laivas.

Pēc civilās aizsardzības speciālista Vladislava Ruskuļa vārdiem, ap plkst.17:00 tika applūdināta teritorija starp Komunālo ielu un Grodņas ielu un to tuvumā esošais lauks. Dzīvojamajā sektorā ūdens bija arī Nometņu ielā, bet iedzīvotāju evakuācija pagaidām nav nepieciešama. Pēc ledus sastrēguma pārrāvuma Nīcgalē ūdens līmenis nedaudz samazinājās, tomēr vēlāk atkal pacēlās. Jēkabpilī ūdens līmenis tiek regulēts ar Pļaviņas HES palīdzību.

Speciālistu rīcībā nav operatīvās informācijas par situāciju Baltkrievijā, zināms, ka tur arī sākusies ledus iešana un lielie ūdeņi nonāks arī līdz mums, kas varētu pasliktināt esošo sarežģīto situāciju.
Zemessardzes 34.Artilērijas bataljona komandieri Gunāru Vizuli visvairāk uztrauc lielais ledus sastrēgums, kas izveidojies pie Nīcgales baznīcas. Ledus uzlaušana ar smagas kravas nomešanu no helikoptera nav iespējama tā manevrējamības un nelielas kravnesības dēļ. Latvijas aviācija varētu palīdzēt evakuēt cilvēkus.
Nīcgali apmeklēs sapieri, kuri izvērtēs izveidojušos situāciju un izlems par ledus spridzināšanas nepieciešamību. Vēlu vakarā notika arī operatīvā sapulce, kurā piedalījās sapieri, pašvaldību vadītāji, civilās aizsardzības pārstāvji un kuras gaitā bija plānots izstrādāt kopīgo rīcības plānu.
 


Написать комментарий