A.Aizbalts: Ledus sastrēgums pie Nīcgales izkustējies, bet novadā ir ārkārtas stāvoklis

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ledus sastrēgums Daugavā pie Nīcgales vakar vakarā ap plkst.19:10 tomēr izkustējās, portālam Gorod.lv paziņoja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

„Šorīt upē pie Daugavpils vairs nav ledus blāķu. Tomēr situācija joprojām ir nopietna, jo ūdens līmenis Daugavā pakāpeniski ceļas, esam spiesti izsludināt ārkārtas stāvokli. Šorīt ūdens līmenis upē sasniedza 7,44 metrus. Ik stundu saņemam informāciju par situāciju Daugavā, ja ūdens līmenis pie Piedrujas Krāslavas novadā pacelsies vismaz par metru, diennakts laikā apmēram tas pats notiks Daugavpilī”, - pastāstīja A.Aizbalts.

Šodien, 19.aprīlī, Daugavpils pilsētas un novada pašvaldību pārstāvji tiksies ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu un apspriedīs izveidojušos situāciju. Pēc Aleksandra Aizbalta vārdiem, ministram tiks lūgts nodrošināt operatīvās informācijas saņemšanu no Baltkrievijas, jo šobrīd tā esot pieejama tikai ar plašsaziņas līdzekļu palīdzību.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, tostarp 2010.gada plūdus, ūdens līmenis Daugavā var celties vēl vismaz divu nedēļu laikā. Šogad, pēc speciālistu domām, upe ir neparedzama, tādēļ ir grūti ko prognozēt.

Ja Daugavpilī un novadā tiks izsludināts ārkārtas stāvoklis, situācijas labošanai operatīvie dienesti varēs izmantot valsts rezerves, pašvaldības varēs lūgt kompensēt infrastruktūras sakopšanu, bet zemnieki – saimniecībā radušos zaudējumus.
Šodien, 19.aprīlī, plkst.13:00 notiks ārkārtas sapulces Daugavpils pilsētas un novada domēs.


Написать комментарий