Plūdu maksimums – šodien vai rīt

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Joprojām saspringta situācija saglabājas Daugavā un Vidzemes upēs. Nedēļas nogalē Daugavā un Ogrē tika pārsniegta kritiskā robeža un pat pārspēti ūdens līmeņa rekordi. Šodien nolemts sasaukt Krīzes vadības padomes sēdi.

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka Daugavā pie Pļaviņām ūdens līmenis 19. aprīlī pārsniedzis vēsturiski maksimālo atzīmi, pakāpjoties līdz 7,74 metriem, par pāris centimetriem pārspējot 2010. gada maksimālo atzīmi. Hidrologi arī ziņoja, ka Krāslavas pusē applūdušas palienes un zemākās apdzīvotās vietas, tāpat ūdens līmenis kāpa Jēkabpils novadā, kā arī Daugavas pietekās Baltkrievijas un Latvijas teritorijā. Savukārt samazināšanās bija vērojama Pļaviņās un pie Zeļķiem. Upe lielākoties ir brīva no ledus, tikai krastos veidojas ledus krāvumi. Daugavpilī vairākās vietās applūdušas mājas. Tiek prognozēts, ka ūdens līmenis vēl nav sasniedzis griestus un kāpums varētu būt vēl par kādiem 30 centimetriem. Hidrologi paredz, ka gan Daugavā, gan citās Vidzemes upēs ūdens līmenis maksimālo līmeni sasniegs 22.–23. aprīlī.

Ļoti nopietna situācija ir arī Vidzemes upēs – it īpaši Gaujā, kur ūdeņi strauji kāpj. Strenčos un Valkā jau pārsniegts 2010. gada rekords, sasniedzot kritisko trīs metru atzīmi. Ja tas celsies vēl par pusmetru, sāksies smagākie plūdi, prognozē hidrologi. Arī pie Valmieras, Carnikavā un citās apdzīvotās vietās pali pārņēmuši zemākās teritorijas.

Tāpat ūdeņi kāpj Aiviekstē posmā Lubāna – Aiviekstes HES, arī Ogres upe vēl nav rimusies. Tur Lielpeču stacijā pagājušonedēļ fiksēts tāds maksimālais ūdens līmenis, kas atkārtojas reizi 110 gados, bet Ogres novērojumu stacijā – reizi 240 gados.

Par spīti nopietnajai situācijai, valdība 19. aprīļa ārkārtas sēdē nolēma neizsludināt ārkārtas situāciju vairākās plūdu skartajās pašvaldībās, lai gan Daugavpils pilsētas un novada, Ogres novada, Pļaviņu novada un Ilūkstes pašvaldības to bija lūgušas. Ārkārtas situācijas izziņošana ļautu vietvarām izmantot līdzekļus iepirkumiem ātrā veidā bez Publisko iepirkumu likuma piemērošanas. Premjers Valdis Dombrovskis nolēmis sasaukt šodien Krīzes vadības padomes sēdi, kur lems par turpmāko rīcību, bet vietvarām ir uzdots aprēķināt plūdu radītos zaudējumus.


Написать комментарий