P.Vilcāns: Mums ir 5 baseini, katrs no kuriem var uzņemt ap duci peldētāju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pāvels Vilcāns ir viens no labākajiem Daugavpils peldētājiem, par ko liecina februārī notikušajās starptautiskajās sacensībās ISM-Berlin 2013 izcīnītas divas brinzas medaļas.

Lai uzzinātu vairāk par šo sporta veidu un grūtībām, ar kurām saskaras peldētāji, portāla Gorod.lv korespondente tikās ar Pāvelu Vilcānu.

- Pāvel, sākumā gribētos uzzināt, vai peldēšana ir attīstīta mūsu pilsētā un valstī kopumā?

- Teikšu, ka Latvijā ar peldētājiem strādā pavisam savādāk, nekā, teiksim, ASV vai kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā. Tur no liela daudzuma izvēlas labākos, bet mūsu treneri ar katru strādā individuāli. Tas ir saistīts ar to, ka ar peldēšanu nodarbojas neliels cilvēku skaits, atlases nav, un treneriem jāieinteresē un jāpiesaista sportisti. Man nav par ko sūdzēties, jo esmu uzrādījis labākos rezultātus pilsētā un valstī.

Tomēr jāsaka, ka, ņemot vērā peldēšanas līmeni valstī, iekļūšana Eiropas čempionāta pusfinālā ir liels sasniegums. Latvijas jaunākajā vēsturē Eiropas čempionāta pieaugušajiem pusfinālā iekļuva tikai divi cilvēki, 2011.gadā Eiropas čempionātā junioru grupā mūsu peldētājs ieņēma trešo vietu – tas ir lielākais sasniegums. Mums ir liela konkurence, daudz labu rezultātu, nonākt pusfinālā vai finālā nozīmē ļoti daudz.

- Pastāstiet, ar kādām problēmām saskaras mūsu pilsētas peldētāji.

- It kā mums ir viss – treneri, labi sportisti, treniņiem nepieciešamās sporta bāzes, bet nav finansējuma un nav komandas gara.
Galvenā problēma peldēšanā ir bezmaksas sagatavošanas grupu iesācējiem trūkums, kas veicinātu šī sporta veida attīstību mūsu pilsētā. Mums ir pieci baseini, katrs no kuriem var uzņemt ap duci peldētāju, bet rezultātu nav. Manuprāt, tas ir saistīts ar bezmaksas sagatavošanas grupu trūkumu. Otrais iemesls ir attieksme pret šo sporta veidu kā tādu, t.i., peldētāju komandu nesaliedētība. Trešais – kvalificētu treneru trūkums, kuri varētu attīstīt jauniešu iemaņas un palīdzēt sasniegt rezultātus Eiropas un pasaules līmeņa sacensībās.

 

- Interesanti, cik dārgs ir šis sporta veids?

- Mūsu pilsētā peldēšana ir visai dārgs sporta veids, jo sporta skola ir likvidējusi sagatavošanas grupas iesācējiem, tas bija pārāk dārgi. Tiesa, pastāv nacionālā programma „Peldēšanas apmācības programma 1.-4.klasei”, ar kuru es nodarbojos, bet tas ir pulciņš, protams, bērnu var iemācīt peldēt, arī ja nodarbības notiek vienreiz nedēļā, bet tas aizņems daudz vairāk laika – ap diviem gadiem.  Lai sasniegtu rezultātu, jāapmeklē nodarbības vismaz divas-trīs reizes nedēļā.

Baseina noma izmaksā visai dārgi, un bērnu vecākiem jāmaksā Ls 1,50 par vienu nodarbību (vienu stundu). Sākumā nepieciešams minimāls ekipējums – peldēšanas cepure, brilles un peldbikses, tomēr, nodarbojoties ar peldēšanu arī turpmāk, nepieciešami līdzekļi. Piemēram, starta peldbikses maksā, sākot ar 200 eiro, tajos var startēt divas-trīs reizes, normālas brilles maksā ap 50-60 eiro, cepure – ap 30 eiro, tāpat jābūt sporta tērpam un apaviem.

- Pastāstiet, lūdzu, pie kā un kur Jūs trenējāties?

- Pašlaik trenējos pie Sergeja Kiseļova, esmu viņam ļoti pateicīgs, jo 2011.gada decembrī sakarā ar to, ka triju gadu laikā nevarēju uzlabot savu rezultātu, biju domājis pabeigt sportista karjeru, bet treneris to neļāva un aicināja nodarboties ar peldēšanu tāpat vien. Viņam izdevās mani pareizi noskaņot, lai es turpinātu trenēties. Šobrīd jūtu, ka man ir dota iespēja, kuru vēl neesmu izmantojis.
Mūsu pilsētā nav 50 metrus gara baseina, Rīgā trenēties ir pārāk dārgi, tāpēc braukāju pa citām valstīm, kur tas ir lētāk, nekā Latvijā. Parasti braucu uz Lietuvu, trenējos ar citiem treneriem, jo mans treneris nevar doties līdzi, viņam jāstrādā skolā.

- Pastāstiet nedaudz par nākotnes plāniem.

- Esmu pēdējā kursa students, pēc universitātes beigšanas būšu apguvis sporta un sociālo zinātņu skolotāja profesiju. Turpmāko divu gadu laikā trenēšos un tiekšos pēc labākiem rezultātiem. Nākamās sacensības notiks Anišķos, maija beigās būs Eiropas čempionāts, no kura rezultātiem būs atkarīgs, kas dosies uz Pasaules čempionātu, gaidāms arī gada galvenais  starts – Pasaules Universiāde Krievijā, kuram jāgatavojas.
 


Написать комментарий