Jēkabpils novads: applūduši gandrīz 2000 ha zemes

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš paziņoja portālam Gorod.lv, ka ūdens līmenis Daugavā turpina celties un pašlaik novadā applūduši gandrīz 2000 ha zemes, 200 ha no tiem bijuši ziemāji.

Neskatoties uz to, ka Dunavas pagasts, kurā atrodas 40 mājas, 30 no tām ir apdzīvotas, ir cietis visvairāk, evakuācija tomēr nebija nepieciešama. Pēc J.Subatiņa vārdiem, riska zonā dzīvojošo cilvēku rīcībā esot laivas, ar kuru palīdzību viņi var pārvietoties. Tāpat minētā pagasta teritorijā atrodas vairāk nekā 10 nelielas saimniecības ar mājlopiem un viena liela lauksaimniecība, un zemnieki saskārušies ar piena izvešanas un dzīvnieku izmitināšanas problēmām. Izpilddirektors atzīmēja, ka dzīvnieki tiks evakuēti, ja ūdens līmenis pacelsies vēl par 50 cm.

Citā novada pagastā – Dignāju pagastā – applūdinātas 3 mājas un atslēgta elektrība. Daļēji applūdis vasarnīcu kooperatīvs „Veselība”, kurā atrodas vairāk nekā 110 vasarnīcas, kooperatīva teritorijā ūdens līmenis ir 20-30 cm, ceļš nav caurbraucams.
Jāatzīmē, ka iepriekš bija applūdināti vietējās nozīmes ceļa Jēkabpils – Dignāja – Ilūkste 17 km, savukārt naktī uz pirmdienu ūdens sācis applūdināt arī ceļu pie Dignājas pilskalna. Pēc J.Subatiņa vārdiem, pašlaik šis ceļš vēl ir pieejams, bet ūdens līmeņa celšanās varētu novest pie tā slēgšanas, kas apgrūtinās pārvietošanos no Sudrabkalna ciemata uz Dunavu, jo apkārtceļš caur Rubeņiem ir garāks par 20-30 km.

J.Subatiņš atzīmēja, ka Jēkabpils novada iedzīvotāji nepiekrīt meteorologu prognozēm par to, ka šodien ūdens līmenis Daugavā sasniegs maksimālo atzīmi, viņuprāt, ūdens līmenis turpinās celties vēl divas-trīs dienas. Pēc novada iedzīvotāju novērojumiem ūdens līmenis pārsniedzis 2010.gada rekordradītājus un ir otrais augstākais pēc 1956.gada plūdiem.


Написать комментарий