A.Kursītis: Situācija Daugavpilī tiek kontrolēta – applūdināti 280 ha, tiek stiprināts dambis, ūdens līmenis ceļas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien Daugavpils pilsētas domē kārtējās preses konferences laikā Domes izpilddirektors Andrejs Kursītis informēja par plūdu rezultātā izveidojušos situāciju pilsētā un novadā, paziņojot, ka 21.aprīlī plkst.9:00 ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bija 7,88 metri, brīvdienās tas palielinājās par 45 cm un turpina celties.

A.Kursītis paziņoja, ka Daugavpilī šobrīd ir applūdinātas teritorijas Grīvas mikrorajonā, pilsētā applūdināto teritoriju kopplatība ir 280 ha. Dambja nostiprināšanas darbi tiek veikti Brjanskas, Muižas un Zvaigžņu ielu tuvumā, kur diennakts laikā dežurē pašvaldības policijas, Komunālās saimniecības pārvaldes darbinieki.

Izpilddirektors pastāstīja, ka bez brīvdienām darbojas Civilās aizsardzības komisija, kurā strādā Daugavpils pilsētas un novada, Krāslavas pilsētas pārstāvji, speciālisti regulāri apseko teritorijas, sadarbojas ar iedzīvotājiem, lai varētu sniegt viņiem palīdzību nepieciešamības gadījumā.

Vakar, 21.aprīlī, notikušajā Civilās aizsardzības komisijas sēdē applūdināto pašvaldību pārstāvji un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības pārstāvji apsprieda izveidojušos situāciju.

„Verhņedvinskā un Vitebskā diennakts laikā ūdens līmenis ceļas par 20-25 cm, kas ietekmē situāciju, līdz +4 grādiem pieaugusi arī ūdens temperatūra. Pagājušajā nedēļā ledus sastrēgumi bija izveidojušies Līksnā un Nīcgalē, kur ledus masas nonākušas laukos un sākušas kust, arī ietekmējot ūdens līmeni. Piekrastes ielā 23 izveidots operatīvais štābs. Viskritiskākā situācija izveidojusies novadā, kur šonakt no Rīgas saņemts konteiners ar aprīkojumu (laivas, ģeneratori, lāpstas, hidrokostīmi).

Vakar pilsētas pašvaldība sniegusi palīdzību kooperatīvam „Kooperators”, kur tika nosūtītas mašīnas ar smiltīm dambja stiprināšanai, caur kuru sācis sūkties ūdens, šobrīd notiek cilvēku evakuācija. Neatliekamās palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem, līdz kuriem var tikt tikai pa gaisu, tika nosūtīts helikopters. Atsaukušas arī privātpersonas, kuras piedāvā palīdzību un pat bruņutransportieri”, - atzīmēja A.Kursītis, piebilstot, ka ūdens līmeņa celšanās sāk stabilizēties, bet situācija pilsētā tiek kontrolēta, attiecīgie dienesti strādā saliedēti.

Daugavpilī esošais dambis ir 9 metru augsts.


Написать комментарий