Koalīcija nesaredz nepilnības VID nodokļu parādnieku datubāzē

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Koalīcija neredz būtiskas nepilnības Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzturētajā publiskajā nodokļu parādnieku datubāzē, kurā tiek iekļautas personas ar parādu virs 100 latiem, tomēr ir atvērta priekšlikumiem tās uzlabošanai, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju par uzņēmumu nepamatotu iekļaušanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datu bāzē, finanšu ministrs Andris Vilks (V) ir uzdevis VID tuvākajā laikā novērst šo problēmu.


Dombrovskis sacīja, ka varētu diskutēt par minimālo parāda slieksni iekļaušanai datu bāzē un termiņiem, kādos informācija par maksājumu nonāk līdz VID, taču pašas datubāzes esamība ir apsveicama.

"Var diskutēt par slieksni, var diskutēt par termiņu, kādā parādās datu bāzē informācija par nodokļu parādniekiem. Tomēr labākais pretlīdzeklis [pret nonākšanu parādnieku datubāzē] ir laicīgi nomaksāt visus nodokļus," teica premjers.

Arī Reformu partijas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis un neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Viktors Valainis norādīja - ja tiktu saņemti konkrēti un argumentēti priekšlikumi, kā datubāzi uzlabot, tad politiķi būtu gatavi par to diskutēt.

Jau vēstīts, ka mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA "Rimi Latvia", kas līdz šim atradies "baltajā sarakstā" jeb Valsts ieņēmumu dienesta (VID) padziļinātās sadarbības programmā, bankas sistēmā aizkavēta maksājuma dēļ nonācis "melnajā sarakstā" jeb nodokļu parādnieku datubāzē, apstiprināja "Rimi Latvia" pārstāve Laura Podskočija. VID nodokļu parādnieku sarakstā iekļauta arī "Maxima", un uzņēmums šo sarakstu uzskata par maldinošu.

"Rimi" no VID saņēmis sekojošu skaidrojumu: "Informācija VID administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē tiek aktualizēta divas reizes mēnesī - katra mēneša 7. un 26.datumā. Katra mēneša 7. un 26.datumā tiek publiskota visa informācija, kas ir nonākusi VID rīcībā un ir pārbaudīta līdz katra mēneša 6. un 25.datuma plkst.24."

Šajā konkrētajā gadījumā "Rimi Latvia" iekļuvis VID parādnieku sarakstā, jo veiktais maksājums līdz 7.datumam nebija vēl ienācies VID maksājumu datubāzē, lai gan tas tika veikts jau 5.datumā, skaidroja "Rimi" pārstāve, piebilstot, ka veiktais maksājums tiks ņemts vērā nākamajā parādnieku datubāzes aktualizēšanas datumā.

Tāpat VID veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē atrodas arī mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Maxima Latvija", kas šo sarakstu tā pašreizējā izpildījumā vērtē negatīvi, jo tas ir maldinošs, apgalvoja "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar VID oficiālo Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) Nodokļu maksātāju datu sistēmas datiem uzņēmumam "Maxima Latvija" pret valsti neizpildītu saistību nav, savukārt VID nodokļu parādnieku saraksta elektroniskajā publiskajā daļā redzams parāds 3566,33 latu apmērā.


Написать комментарий